sobota 25. dubna 2015

V říši Stříbrného lva, Ochránce zákona, Vášeň, Poklad Inků, Tall in the Saddle


V říši Stříbrného lva (Im Reiche des silbernen Löwen, 1965) - 55 %
Tohle už nějak není ono, možná i proto, že to prostředí už tak nějak bylo využito v předchozích filmech, stejně jako byl vyčerpán příběh, který se zde odehrával. Kara je pořád zajímavou postavou, ale mám pocit, že i díky tomuhle filmu se jednou z ikon celé mayovské série stal hlavně Ralf Wolter, který prostě byl vždy zábavný.

Ochránce zákona (The Star Packer, 1934) - 70 %
Když je tu někdo, kdo odstřeluje šerify jednoho po druhém, je potřeba, aby si hvězdu nasadil někdo, kdo dokáže zabijáka sejmout. Tím, kdo to zvládne, je samozřejmě mladík s tváří Johna Wayna, který tohle prostě zvládne. Jeden z těch lepších filmů své doby, kde je ale moc vidět, jak byly jednotlivé kulisy, kostýmy i zvuky využívány znovu a znovu.

Vášeň (1962) - 70 %
Jiří Trnka ukazuje, že dokáže v animovaném filmu použít skutečně zajímavá témata, která nejsou pro animáky až tak typická. Tady jde o vášeň, která je nezadržitelná. Chceme pořád něco dělat, za každou cenu, nevadí, když si ubližujeme, hlavně že to, co děláme, milujeme. Sice o motorismu, ale snadno vztáhnutelné v podstatě na jakoukoli vášeň.

Poklad Inků (Das Vermächtnis des Inka, 1965) - 70 %
Docela mě překvapilo, že na to, jak zde nejsou žádné známé postavy z předchozích filmů, je tenhle snímek docela dobrý, zábavný a také napínavý a dobrodružný. To prostředí je zde popsáno velmi dobře, komediální rovina také velmi dobře funguje, a i když ty záporáci jsou na jedno brdo, alespoň je hned na první pohled poznáte. Žádná ze známých postav mi tu nechyběla.

Tall in the Saddle (1944) - 75 %
Výborný film s Johnem Waynem, kterému se daří celkem dobře spojit rovinu westernovou, rovinu akční a rovinu romantickou, která zde má své místo a rozhodně není špatně vedena. Jsou zde výrazné postavy a je vidět, že po 30. letech je tohle už přece jen něco, co má lepší příběh, má lepší strukturu a obecně profesionálnější pojetí.

Žádné komentáře:

Okomentovat