sobota 4. dubna 2015

Kráska z Marsu, Svatá čtveřice, Lawless Range, U pokladny stál..., Mezi supy


Kráska z Marsu (Aelita, 1924) - 80 %
Tak jo, je to místy hodně politické, ale když se vezme, že to vznikalo ještě v době, kdy byla revoluce poměrně živí a všechny ty myšlenky nebyly zdegenerovány Stalinem, má to svou váhu. A musím říct, že z některých scén mě docela mrazilo, a to ne proto, že by mě děsilo jejich ideové poselství, ale proto, že vyznívaly celkem epicky. Co je ale na filmu nejlepší, to je jednoznačně vizuální stránka a hlavně kostýmy, ty jsou krásné a celkem by mohly fungovat i v moderním sci-fi.

Svatá čtveřice (2012) - 40 %
V sexu je někdy povoleno všechno, pokud jste opravdu hodně dobří přátelé. I čtyřka může fungovat, jen s menšími nedostatky, ale jinak si ji celkem užijete. Ten film je takový realistický, není podbízivý, ale on je vlastně v konečném důsledku naprosto o ničem. Luděk Munzar mě ale velmi příjemně překvapil.

Lawless Range (1936) - 50 %
John Wayne už má skoro namále a chtějí ho lynčovat, ale nakonec k tomu nedojde. To je tak blbá scéna a blbě natočená, že se tomu člověk musí smát. John Wayne ale je prostě člověk, od kterého snesu hodně. Navíc, on si prostě každou roli užíval a bylo vidět, že ho každá výzva baví, ať už byl mladý nebo starší.

U pokladny stál... (1939) - 95 %
Neskutečná komedie, kde Vlasta Burian hýří takovým vtipem, až jsem se musel místy za břicho popadat. Tohle jsou tak neuvěřitelné hlášky, že je mi až líto, jak jsou ty filmy staré a že už tu tenhle geniální komik není. Mezi současnými komiky prostě není nikdo, kdo by byl tak inteligentně vtipný a přicházel s tak neuvěřitelnými hlody.

Mezi supy (Unter Geiern, 1964) - 70 %
Moc si tenhle film nepamatuji, ale jsem si jistý, že jsem ho viděl. Docela mě zaujal, hlavně ty akční scény ve druhé části jsou dobré, a to jak díky celkem dobrému nasnímání, akčnosti, tak i díky prostředí. Götz George ještě v době, kdy nebyl Shimanski je výborný a rozesmátý Surehand je skvělý protiklad k Vinnetouovi, který je přece jen chladnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat