pondělí 13. dubna 2015

Člověk obojživelník, Všichni dobří rodáci, Rajské údolí, Vtačkovia, siroty a blázni, Pittsburgh


Člověk obojživelník (Chelovek-Amfibiya, 1962) - 85 %
Rusové ukazují, že ne jen politické filmy byly jejich doménou. Neskutečně krásné sci-fi, které okouzluje svou vizuální stránkou, ale také dojemným příběhem, který je v tomhle smyslu nadčasový. Těch fantastických prvků tu není tolik, ale to, jak je děj podán, je naprosto dostačující. Zasazení do španělského prostředí je trochu kuriózní, ale vychází z předlohy.

Všichni dobří rodáci (1968) - 80 %
Skvělý film, který - vzhledem k době vzniku - ukazuje až překvapivě kriticky a pravdivě to, jak se žilo na venkově a jaké zde existovaly vztahy. Na snímku je strašně moc vidět, že samotnému filmování předcházela dlouhá příprava, která se vyplatila. Osudy jednotlivých postav vás zajímají, a i když se v souvislosti s filmem nejvíce skloňuje jméno Radka Brzobohatého, mě naprosto dostal Vladimír Menšík.

Rajské údolí (Paradise Canyon, 1935) - 60 %
John Wayne je vyslán, aby v "přestrojení" vyřešil jeden případ, kde navíc nebude chybět ani nějaká ta pěkná žena. Jednoduchý příběh, který prostě staví na tom, že byl Wayne tak oblíbeným hercem. Co si budeme povídat, ono to celkem stačí a tenhle legendární herec utáhnul v podstatě cokoli. Scéna s automobilem je ale velmi dobře nafilmována.

Tohle je přesně ten typ filmu, který mi nic neříká. Možná jsem moc racionální, možná mám prostě až moc rád příběhy, ale tenhle zběsilý poetismus pro mě jednoduše nemá smysl. Neužíval jsem si tenhle snímek a pěkně jsem ho protrpěl, ale zvládnul jsem ho až do konce. Nechci už nic podobného moc vídat. Tohle je pro jiné.

Pittsburgh (Pittsburgh, 1942) - 60 %
Kdyby to jen bylo dotaženo do té dramatické roviny, do pořádně destruktivního finále, a nikoli naopak do tohoto happy endu, jednalo by se o skvělý film. John Wayne zde podává výborný výkon ve smyslu dramatické postavy, která se stává zlou, ale on by prostě nemohl být hajzlem celou dobu. Škoda toho zlomu, protože jinak by to bylo skvělé.

Žádné komentáře:

Okomentovat