sobota 18. dubna 2015

Dobrý voják Švejk, Rivalové pod rudým sluncem, Císařův slavík, Reunion in France, Ruka


Dobrý voják Švejk (1954) - 80 %
Knihu jsem nikdy nečetl, a tak k ní nemám skutečně vztah. Nevadí mi proto filmová verze s Rudolfem Hrušínským. Naopak, mám ji docela rád. Trnkova verze se skvělým Werichem, který všechny tři části namluvil, není však skvělá o nic méně a jedná se o výborný film, který neztrácí ani na animaci nic po tolika letech.

Rivalové pod rudým sluncem (Soleil rouge, 1971) - 70 %
Povedený western, kde jsou dostatečně zajímavé postavy na to, abyste s nimi udrželi svou pozornost. Charles Bronson je ten správný chlap, s kterým chcete projít pustinami, ale teprve s Toshirem Mifunem dostává ještě další náboj. Alain Delon vystřihnul pohodového grázla a ženské představitelky jsou prostě nádherné. Jednoduché, ale nikoli špatné.

Císařův slavík (1948) - 75 %
Ten rámcový hraný děj mi sem moc neseděl, přišlo mi, že jde jen o natažení děje na určitou stopáže. Animovaná linie už je ale něco jiného, protože Trnka se svými lidmi dokázal skvěle vyjádřit dobu, místo, ale především pak poetiku tohohle krásného příběhu. Němé sekvence jsou opět úchvatné, ani hudba to nekazí.

Reunion in France (1942) - 70 %
Příjemný příběh s mými oblíbenými herci - Johnem Waynem a Joan Crawford. Hlavně ona je tu neskutečně roztomilá a její přítomnost jsem si skutečně užíval. Sluší jí to, je zásadová, přesto se zamiluje. John je tu skvělý chlapák, velmi pěkná postava, která neměla zas tolik prostoru, ale i to málo stačilo. Válečná Paříž tu celkem funguje.

Ruka (1965) - 90 %
Jiří Trnka si v tomhle snímku parádně hraje s možnostmi animované scény a vstupu člověka, respektive ruky na tuto scénu. Filmeček má příběh, což je základem, ale primárně je to skvělá hra s formou, která ukazuje, jak do animovaného filmu vstupuje něco nadřazeného, až nadpřirozeného. Ruka je prostě bohem, bohužel.

Žádné komentáře:

Okomentovat