pondělí 20. dubna 2015

Zasadil dědek řepu, Rio Lobo, Půlnoční příhoda, Cesta do Sagebrush, Sen noci svatojánské


Zasadil dědek řepu (1945) - 70 %
Klasická česká pohádka - je vlastně vůbec česká? - a jeden z prvních filmů Jiřího Trnky. Podle záznamů jeho skutečně první režisérský počin. Na animaci může překvapit, že si Trnka hrál i se stíny, ale hlavně zaujme to, že opravdu nejde jen o pouhé převyprávění, ale jsou zde Trnkovi vlastní, umělecké prvky, které příběh oživují a dávají mu něco navíc, něco místy až surreálného.

Rio Lobo (Rio Lobo, 1945) - 75 %
Výborný film ze starší Waynovy éry, kdy už přece jen tolik kusů za rok netočil. To vůbec nevadilo, protože na každém filmu ze 70. let je strašně moc vidět, jak si Duke natáčení užíval. Sem tam si ještě troufnul na nějakou tu ostřejší scénu jako i v tomto filmu, ale hlavně je to prostě správňák, kterého já mám strašně rád.

Půlnoční příhoda (1960) - 80 %
Tohle je krásná nostalgie. Když jsem tam viděl tu stavebnici Merkur, z které jsem sám také stavěl a která se navíc vrací a je možné ji znovu koupit, prostě jsem si uvědomil, že to dětství je sice pryč, ale pořád je možné si ho připomínat. Břetislav Pojar tak učinil v krásně napínavém a akčním snímku, který hýří nápady.

Cesta do Sagebrush (Sagebrush Trail, 1933) - 75 %
Na první pohled jen další film s Johnem Waynem ze 30. let, ale je vidět, že tu byly snaha o příběh, který se celkem povedl, i když i na svou dobu je tradiční. Tvůrci se ale celkově snažili, což se promítlo například do toho, jak se tu používá humor, který mě celkem dostal a já jsem se musel několikrát nahlas smát. Některé scény se opravdu povedly.

Sen noci svatojánské (1959) - 70 %
Animačně je to krásné, je to snové a navíc mají loutky nádherný design, který se ještě spojuje s výbornými nápady. Jenže já prostě "Sen noci svatojánské " nějak nemám rád. Ten příběh, i když je krásný, snový, mi moc neříká, a Trnkovi úpravy, které děj ještě potlačují, pro mě v tomhle ohledu nijak neprospěly. Je to skvělé, ale úplně z toho u vytržení nejsem.

Žádné komentáře:

Okomentovat