středa 15. dubna 2015

Robinson Crusoe on Mars, Záblesky chladné neděle, Samotář Randy, Zemský ráj to na pohled, Rawhide


Robinson Crusoe on Mars (1964) - 75 %
Vizuálně naprosto krásné prostředí Marsu, v kterém se odehrává příběh Robinson Crusoa posunutý do vědecko-fantastického věku. Překvapivě to funguje velmi dobře, už jen proto, že prostředí je velmi komorní a snadno se dá sžít s postavami, a to včetně opičky, která je krásnou ukázkou toho, že člověk nemusí být geniální, aby přežil. Výborný film, který je, bohužel, nedoceněný.

Na to, že se jedná o český film, a to rovnou thriller, je to až překvapivě dobré a má to místy, hlavně na samotě, skvělou atmosféru. Problém je, že se scénář snaží o to, aby byl komplikovaný, a možná se do sebe zbytečně moc zamotává. Je to škoda, protože ty postavy jsou celkem zajímavé, ale většina jich je průhledná.

Samotář Randy (Randy Rides Alone, 1934) - 50 %
Snímek skoro bez zvuku, tedy myslím toho mluveného, což je docela škoda. Stejně tak je škoda, že tohle je příběh, který se v dané době prostě moc opakoval. Zápletka se točila kolem toho, že Waynova postava je ostatními brána jako gauner a on se musí očistit. Je to celkem dobré, ale závěr je zbytečně rychlý. Škoda.

Nemůžu si pomoct, ale tyhle filmy už mě prostě nebaví. Sice je hezké, že je to na základě autobiografických vzpomínek, ale proč tu tedy nejsou skutečné postavy? Herecké výkony jsou celkem fajn, ale nic světoborného, ale celé to kazí to přesvědčení, že všechno bylo hrozné. Bylo, možná ne všechno, ale lidi byly svině, jenže to víme. Podobných filmů je natočeno až moc a není to způsob, jak se s dobou vyrovnat. Stejně se nedokážeme vyrovnat ani s tou současnou.

Rawhide (1951) - 80 %
Tenhle western se tváří strašně nenápadně, snad i tím, že tam pro nás chybí nějaký ten známější herec, ale ona ta zápletka to celé vynahrazuje a nosný příběh je skutečně dost silný na to, aby vás přiměl u filmu vydržet. Je to o snaze člověka zachránit ženu a dítě, nic víc, ale ono to stačí a je to dostatečně divácky zajímavé a silné ve svém provedení.

Žádné komentáře:

Okomentovat