pátek 3. dubna 2015

Himmelskibet, Vinnetou - Rudý gentleman, Samotáři, Dáma z Louisiany, Senzační prázdniny


Himmelskibet (1918) - 60 %
Sice je to jeden z nejstarších sci-fi snímků, navíc se zabývá setkáním s mimozemskou rasou, která má pacifistickou společnost, ale to nic nemění na tom, že je přece jen vidět, jak je tenhle kousek zastaralý a že už mu něco chybí. Přesto je to zajímavá ukázka toho, jak se sci-fi vyvíjelo i z hlediska toho, jak byly různé technologie zobrazovány.

Vinnetou - Rudý gentleman (Winnetou - 2. Teil, 1964) - 75 %
Tohle je pro mě další klasika, s tím se prostě nedá nic dělat. I když dnes vidím, jak je to naivní, jak se to možná až zbytečně moc snaží o humor, jenom proto, aby to bavilo a nenudilo vážnými tématy, stejně to prostě zůstává filmem, který se mi pořád líbí a který je krásný právě díky jednotlivým postavám a čestným hrdinům.

Samotáři (2000) - 95 %
Jeden z nejlepších českých filmů, který se skvěle dívá na to, co chce vlastně člověk v životě dosáhnout. Postavy to většinou neví, a pokud to ví, dosahují toho způsobem, který je vykořeňuje ještě víc. Hodnoty společnosti se mění a my sami je ani nechápeme, nerozumíme jim, stejně jako nerozumíme tomu, co vlastně děláme. Zábavné, ale hodně bolestivé.

Dáma z Louisiany (Lady from Louisiana, 1941) - 50 %
John Wayne v roli muže, který nakonec všechno zachrání, o což se celou dobu také snaží. Nehraje zde kovboje, ale opět právníka, kterému jde hlavně o to, aby hájil zájmy těch obyčejných, dobrých lidí. Možná kdybych sehnal kopii s lepší kvalitou obrazu, tak mě to i zaujme, ale takhle mě to nechalo celkem chladným.

Senzační prázdniny (Les grandes vacances, 1967) - 60 %
Další z těch filmů s de Funèsem, které vlastně vůbec neznám. Bylo to na mě celé takové moc uježděné, pořád se někam jezdilo, pořád se někdo za někým honil. Až moc takové tradiční, až moc klišovité a groteskní, což mi v tomhle případě prostě vadilo. Navíc mě nenadchnul ani dabing, který byl skvělý jen v případě hlavní role.

Žádné komentáře:

Okomentovat