sobota 27. prosince 2014

Winchester '73, Amélie z Montmartru, Armageddon, Den nezávislosti, Anglický pacient


Winchester '73 (Winchester '73) - 75 %
Ano, kolem jediné zbraně - zato tedy pořádné - je možné natočit kvalitní western s dějem, který vás strhne a budete čekat, ke komu se ještě zbraň přesune a co to vlastně způsobí. James Stewart ukazuje, jak je vhodný pro každou roli, která je mu zadána. I když je pravda, mám s ním raději westerny, kde je ještě o něco starší.

Amélie z Montmartru (Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, 2001) - 100 %
Jeden z nejkrásnějších filmů, co jsem kdy viděl. Jednoduše krásná, místy neskutečně kýčovitá a ve svém vyznění i úchylná podívaná, která je ale podána jedinečným způsobem. Tohle je jedinečná ukázka toho, jak může fantazie vířit a hýřit a přesto zůstat v jednotném celku, který snad ani na moment nepřestane bavit. A Audrey nikdy nebyla úchvatnější.


Armageddon (Armageddon, 1998) - 60 %
Strašně dlouho jsem se tomu filmu vyhýbal, ale nemůže se mu vzít, že je dostatečně akční, výborně trikově provedený, většinou, má skvělé kulisy a je to parádní doják. To mu pak sem tam odpustíte i ty Bayovi kraviny, které si cpe do každého filmu, stejně jako šíleně za vlasy přitaženou zápletku, která se tváří strašně věrohodně. Ale je pravda, že krizová situace si žádá šílená řešení. A tohle je opravdu šílené. Skvělí herci, které táhne Bruce Willis.

Den nezávislosti (Independence Day, 1996) - 70 %
Na svou dobu to bylo skvělé sci-fi a možná ani tolik nepřekvapí, že je to skvělé sci-fi i po téměř dvacet letech. Emmerichovi se podařilo vytvořit skvělý trikový film, který možná nejlépe zobrazuje strach z toho, že nás napadnou. Ano, je to hodně americké, ale to už je jasné podle toho názvu, ne? Některé morální promluvy o sjednocení světa trochu skřípou, ale bez patosu by to nejspíš ani nešlo.


Anglický pacient (The English Patient, 1996) - 90 %
Hodně dlouho jsem se bál tomuhle snímku dát šanci, ale nakonec samozřejmě nelituji toho, že jsem tak učinil. Ralph Fiennes je neskutečně, stejně jako Juliette, Willem nebo Kristin. Úžasná chemie mezi herci v pouštním prostředí i chladném klášteře. Neuvěřitelné, jak z tohoto poměrně nezajímavého prostředí - alespoň pro romanci - dokázal jak autor knižní předlohy, tak i režisér a scénárista Anthony Minghella udělat něco tak úchvatného a silného.

Žádné komentáře:

Okomentovat