středa 10. prosince 2014

Everything Is a Remix, Part 2: Remix, Inc., Xiao cheng zhi chun, Everything Is a Remix, Part 3: The Elements of Creativity, What If, Everything Is a Remix, Part 4: System Failure


To, že nejsou filmy originální, to je celkem jasné. Tady je to prezentováno výborně, kdy je opravdu vidět, že některé záběry jsou doslova zkopírované. Nejlepší je stejně ale krátké srovnání jednotlivých scén v "Kill Billovi" s dalšími v dřívějších filmech. Je škoda, že toho více (nejen o "Kill Billovi") není v samotném filmu, protože o tom, by se dalo natočit hodně materiálu.

Xiao cheng zhi chun (1948) - 60 %
Ve filmu je poetika, které lze snadno podlehnout, ale stejně tak snadno je možné ji odmítnout. Absence hudby a velká část stopáže beze slov jsou něco, co současný divák nepřijímá snadno. Pokud ale snímku dáte šanci, najdete zde krásné scény, které ve vás dovedou rezonovat. Bohužel celý film ve mě rezonovat nedokázal.

Kreativita má různé podoby a jde pak jen o to, jak bude využita, stejně jako je otázka, zda se bude jednat o náhodu, anebo prostě jen využití, zneužití a pohlcení. Tahle část dokumentu to dokazuje skutečně výborně, nejlépe je pak opět počkat na to, co bude po titulcích, protože tam zmíněné informace jsou skutečně celkem zásadní.

What If (2013) - 60 %
Celou dobu je to docela příjemný film, kde vás upoutají oba dva herci v hlavní roli, ale prostě to kazí takové ty klasické romanticko-dramatické momenty, s nimiž se v podobných filmech prostě musíte setkat. Díky tomu to není dostatečně novátorská romantická komedie, na druhou stran je to pořád nadprůměr v žánru. Jen ne o tolik. Docela jsem zvědavý na to, jak Daniel zvládnul "Rohy", protože to by z něj mohlo udělat skutečně zajímavého herce své generace. Zoe Kazan už zajímavá je.

Autorská práva a kreativita. Asi nejlépe je to tady ukázáno na příkladu Applu. No jen se sami podívejte. Ano, autorská práva by jednoznačně měla být chráněna, ale stejně tak by nemělo docházet k tomu, že vyložené kopírování bude uznávána jako bezproblémové. Je to zvláštní, ale jsou v tom strašné paradoxy. Opravdu výborná řada dokumentů.

Žádné komentáře:

Okomentovat