neděle 7. prosince 2014

Junko's Shamisen, Dopis neznámé, Vnější svět, Sex Tape, Svolení


Junko's Shamisen (2010) - 60 %
Stylizace do komiksové podoby je něco, co vždycky můžu. Navíc spojení s japonskou kulturou je další prvek, který se mi více než zamlouvá. Společně pak vzniklo něco, co vzdáleně připomíná "Sin Coity" Franka Millera, ale to pouze svou vizuální stránkou. Příběhově je to více lidské, emotivnější, méně zaměřené na akci.

Dopis neznámé (Letter from an Unknown Woman, 1948) - 90 %
Nádherný příběh o tom, jak je snadné zastoupit lásku něčím jiným. Naše paměť je svinstvo a hraje si s námi, ale to jen proto, že mi sami ani nechceme, abychom si všechno pamatovali. A tak dokážeme zapomenout i na to důležité. Celkem snadno, což tenhle film ukazuje s neskutečnou laskavostí. Láska je něco, co se nedá snadno zlomit, něco, co nedokážeme popsat, ale co tu je. Tohle je krásné poselství a v krásném podání.

Vnější svět (The External World, 2010) - 80 %
Po prvních minutách jsem neměl pocit, že by mě to mohlo zaujmout, a to jak vizuální stránkou, tak i tím, o čem snímek je. Sám se prohlašuje, že je o ničem, ale to je nakonec právě jeho kouzlo. Sled scének, které nemají žádnou souvislost, mnohdy jsou o ničem, ale většinou jsou krásně absurdní a také vtipné. Překvapivé a krásné.

Sex Tape (Sex Tape, 2014) - 20 %
Klasická blbá americká komedie současné doby. Celkem zajímavý námět, z kterého by se dalo něco vykřesat, ale ono je to všechno děsně unylé, ležérní a bez snahy alespoň trochu překvapit, nebo dokonce šokovat. Pár záběrů na pozadí Cameron a na její prosvítající bradavky ujdou, ale co zbytek filmu? Klasická moralita, kde herci moc kecají. Jason Segel to nezachraňuje, jediný, kdo to trochu zachránil, byl Rob Corddry, který se omezuje na slovní humor, což mu sedí více.

Svolení (Consent, 2004) - 80 %
Aneb jak by i první rande mohlo dopadnout přesně tak, jak si představujete. Komunikace je důležitá, tak proč nezajít až do extrémů a dohodnout si, jak to bude probíhat. Jason Reitman mi opět dokazuje, že ty krátké filmy jsou jeho parketa a že je dobře, že na nich začínal. Vtip a potřebnou atmosféru se mu tady daří udržet celou dobu.

Žádné komentáře:

Okomentovat