neděle 14. prosince 2014

Červené střevíčky, Krysař, 4% muž v akci, A Good Time for a Dime, Atlantida: Tajemná říše


Červené střevíčky (The Red Shoes, 1948) - 95 %
Powell a Pressburger a jejich další filmový a v tomhle případě vlastně ještě baletní triumf. Krásná ukázka toho, jak je možné propojovat různé druhy umění. Angažovat profesionální baletku byla jediná možnost a tvůrci měli šťastnou ruku. Moria Shearer navíc v technicoloru vypadá prostě úžasně. Ona a její červené střevíčky jsou sluncem tohoto filmu, kolem kterých se všechno točí. Finále je pak ukázkou síly tvůrčí dvojice.

Krysař (The Pied Piper, 1933) - 55 %
Poměrně standardní zpracování klasického příběhu o Krysaři. Zpěvy jsou celkem fajn, ale jinak v sobě příběh nemá nic navíc, čím by mohl okouzlit. Je ale fajn, že zde nejsou klasické disneyovské postavičky. Je vidět, že studio ani tenkrát nemělo problém se skutečnými lidskými postavami a nakonec vypadají animací celkem dobře.

4% muž v akci (Der bewegte Mann, 1994) - 60 %
Fajn komedie s mým oblíbencem Tilem Schweigerem, který má ale velkou konkurenci ve všech těch teplouších, kteří zde jsou prezentováni celkem klišovitě, ale nějaké ty charaktery v tom jsou. Film možná končí maličko otevřeně a jako by prázdně, ale stejně se člověk může sem tam docela obstojně pobavit.

A Good Time for a Dime (1941) - 55 %
Kačer Donald v grotesce, kde má trochu problém se zábavním parkem a jeho atrakcemi. Nějak se mu nedaří a mohlo by se to podepsat i na jeho zdraví. Disneyovská groteska, kde jsou skutečně nehody, za které by se nemusela stydět ani groteska hraná, hlavně tedy po trikové stránce. Příběh ale nijak zásadně nevyniká a ani Donald nikdy nepatřil k mým velkým oblíbencům.

Atlantida: Tajemná říše (Atlantis: The Lost Empire, 2001) - 60 %
Není to animák, který by byl nějak zásadně výjimečný svým příběhem nebo provedením, ale je to něco, co může diváka - dítě i dospělého - docela bavit. Je tu Atlantida, to je základ, nějaké tajemství, zloduši a dobří, které snadno rozeznáte, a hlavně něco krásného, mysteriózního, něco, co je spojené s alternativní historií Země. Škoda, že to je tak průhledné. Některé scény jsou ale vizuálně krásné.

Žádné komentáře:

Okomentovat