pátek 25. března 2016

Rudé pole, Hyena Road, Humr, Nareul itji malayo, The Dead


Rudé pole (Hong gao liang, 1987) - 80 %
Už na začátku své režisérské kariéry měl Zhang cit pro obraz, což bud vycházet z jeho kameramanských začátků. Ale on měl celkově cit pro obraz, pro atmosféru, kterou obraz dokáže prezentovat. To se pak na jeho filmy prostě dobře kouká a vy chcete vidět ještě více. Velmi povedený debut.

Hyena Road (2015) - 25 %
Nejsem zrovna z těch, co mají válečné filmy nějak moc extra rádi, ale sledovat dvouhodinové konverzační drama, které se tváří, že je válečným filmem, ale ve skutečnosti ani pořádně neprobírá zajímavá témata, to opravdu není něco, co by mě dostalo. Takový válečný film už bych si příště nechal ujít.

Humr (The Lobster, 2015) - 70 %
Yorgos Lanthimos je rozhodně zajímavý tvůrce. Pravda, před "Humrem" jsem viděl pouze film "Špičák", ale i to je jeden z těch, které vám v paměti zůstanou. "Humr" je dalším z nich. Tady jsou postavy, scény i celkové vedení děje, které prostě nikde jinde nenajdete. Myslím si, že ani herci pořádně nevěděli, co vlastně točí a proč.

Nareul itji malayo (2016) - 40 %
Taková celkem klasická dramatická romance, kde nakonec jde více o to drama než o tu romanci. Jsou zde překvapivě drsné scény, hlavně s dítětem, ale na druhou stranu, kvůli tomu opěvovat film, který jinak nic moc nepřináší, to se mi zase nechce. Vizuálně pěkné, ale nikoli výjimečné, dějově nic převratného.

The Dead (1987) - 60 %
John Huston a jeho rozjímání nad smrtí v době, kdy už se sám chystal na věčnost. Ne, tímhle filmem si rozhodně neublížil, on už na tom piedestalu stál dávno. Je to ale zajímavé rozloučení, rozhodně ne špatný film, který ale uchvátí spíše milovníky literatury než filmu. Je to skvěle stylizované, ale prostě mě to neohromilo, ani mi to tolik neřeklo.

Žádné komentáře:

Okomentovat