úterý 7. července 2015

Zamilovaný profesor, Mortal Kombat, Tahle země není pro starý, Legenda o Janě, Padesát odstínů šedi


Zamilovaný profesor (The Nutty Professor, 1963) - 60 %
Jerry Lewis rozhodně nesedne každému a v tomhle případě nesedl mně. Líbí se mi ten kontrast, který je klasický, ale nelíbí se mi, že to musel nechat zajít až do takových zbytečností, jako je ten šílený ksicht jeho profesora. Možná by to šlo trochu střídměji. To finále by i tak vyznělo poměrně dobře a silně.

Mortal Kombat (Mortal Kombat, 1995) - 50 %
V dnešní době to prostě není něco, co by mě nadchlo, i když Christopher Lambert je pořád skvělý. Ty triky jsou prostě odpudivé, ale Anderson se to snažil vyvážit humorem, což mu docela vyšlo. Celkově je to moc epické, ale v konečném důsledku velmi malé. Ano, akční to je, ale spíše akční sranda, než skutečně dobrý film o bojovém umění.

Tahle země není pro starý (No Country for Old Men, 2007) - 90 %
Nesmírně se mi líbí, jak je tenhle snímek syrový, jak je krutý a jak dokáže vyprávět příběh, který má smysl. Jsou zde postavy, s kterými se dokážete propojit, o to více vás pak překvapí, jak dopadnou. Cormac McCarthy vytvořil dobrou předlohu, ale filmové pojetí jí dalo ještě něco navíc. Je strašně moc vidět, kde se inspirovali mladší tvůrci syrových, pomalých dramat. Coenové prostě uměli a umí.

Legenda o Janě (Die Päpstin, 2009) - 75 %
Historický velkofilm, který byl díky evropské koprodukci pojat skutečně velkolepě, což se musí nechat. Navíc si příběh vybral zajímavou legendu/historickou skutečnost o jediné ženě, která se kdy objevila na papežské stolci. Jestli je to pravda - a historikové říkají, že nikoli - asi není tak důležité, protože tohle je film, který i tak zapůsobí. Navíc tu jsou i známé tváře.

Padesát odstínů šedi (Fifty Shades of Grey, 2015) - 10 %
Tohle je opravdu něco strašného. Tak málo uvěřitelné postavy, tak pitomý příběh, který si o sobě myslí, že šokuje, ale ve skutečnosti ani jednou pořádně nezajde do extrémů. Pro mě je tohle jednoduše ubohost, která hraje na city a na touhy divaček/čtenářek a bohužel jí to vychází. Marketingově skvělé, jako filmové dílo strašné.

Žádné komentáře:

Okomentovat