čtvrtek 2. července 2015

Jako zabít ptáčka, Hooligans at War: North vs. South, Lost River, Jue se wu qi, Paul and Michelle


Jako zabít ptáčka (To Kill a Mockingbird, 1962) - 100 %
Velmi silný film, který rozhodně stojí za to vidět. Soudní dramata jsou obecně schopna být silná, ale tady jde i o drama mimo soudní síť, o drama dětské, o drama o lidech. Tohle je film, který se vám dostane hluboko pod kůži a ukáže vám, že spravedlnost má skutečně velmi různorodou podobu. A někdy je prostě nespravedlivá.

Tohle je jeden z těch filmů, na které se nechcete dívat, a tohle poznání zjistíte hned v prvních několika málo sekundách. Je to vyloženě hnusně natočený film, kdy nevím, co měli za kameru, nebo co tam bylo za snahu použít "filtr", ale prostě se na to špatně kouká. Ani válečné scény, ani scény z ulice pak nejsou dostatečně uvěřitelné.

Lost River (2014) - 20 %
Hech? Ryan Gosling si na chvilku odskočil od hraní k režírování a psaní scénářů, aby natočil něco, co se podobá jeho režisérským kolegům, pro které hrál, ale ve skutečnosti je to jen něco jako tvorba Herschella Gordona Lewise (a já mám Herschella moc rád), kdy se ale Gosling útrpně snaží o to, aby to mělo nějakou hloubku, kterou ale sám nenachází. Jako herce mám Ryana rád, ale po jeho debutu nebudou jeho případné další filmy něčím, co bych vyhledával.

Jue se wu qi (2012) - 45 %
Celkem fajn akční béčko, které v sobě nemá ani trochu zajímavého příběhu, ale ty postavy jsou natolik funkční, že to celkem snadno zvládnete. Jsou zde akční scény, které jsou docela dobré, ale přece jen je z toho vidět, že na něco skutečně pořádného se tvůrci nezmohli. V konečném důsledku tak slabší průměr, který se ale snese.

Paul and Michelle (1974) - 70 %
Jsem rád, že jsem se k téhle skvělé dvojici mohl vrátit, protože to je pro mě prototyp romantické dvojice. Druhý film (první je "Friends" z roku 1971) už nemá takové kouzlo jako ten první, ale pořád je tu krása toho vztahu, téměř čistá láska, která už je sice trochu zakalena, ale nikoli trvale. Už je to dospělé, ale dozvuky té pravé lásky zůstávají a jsou krásné. Anicée Alvina je prostě úchvatná.

Žádné komentáře:

Okomentovat