pondělí 27. července 2015

Před revolucí, Battle for Skyark, Beyond the Reach, Ex Machina, Vlčie diery


Před revolucí (Prima della rivoluzione, 1964) - 60 %
Opět jeden z těch filmů, které jsou moc poplatné Evropě a tomu zvláštnímu, méně dějovému stylu, který mě osobně celkem vadí, respektive mě nedokáže strhnout. Já mám rád poetičnost, mám rád více významnost, ale ještě více mám rád děj, a to mi tyhle filmy prostě nedávají. Může to být, jak chce umělecké, ale mě to prostě neohromí.

Battle for Skyark (2015) - 35 %
Takové nevýrazné rodinné sci-fi, které by se chtělo tvářit dospěle a mainstreamově, ale nemá na to dostatečné atributy. Vlastně mi ani komorní sci-fi nevadí, ale v tomhle případě převládaly spíše negativní dojmy. Je zde snaha vytvořit nějakou zajímavou mytologii, ale to se míjí účinkem, a pár těch opravdu dobrých záběrů na technologie nestojí za to.

Beyond the Reach (2014) - 60 %
Michael Douglas si tuhle zápornou roli docela užívá a já jsem si užíval jeho hraní i celý příběh. Není to nic světoborného, je to přímočaré a jasné, ale sem tam skutečně můžete cítit, jaké utrpení si druhá postava prožívá. Utrpení, které jako kdyby ani nemělo skončit. Nakonec ale konec je a je to v tom očekávaném a správném duchu.

Ex Machina (Ex Machina, 2015) - 70 %
Dobré, komorní sci-fi, které koncem rozhodně nenaplní očekávání, a možná zažijete podobné zklamání, jaké já jsem zažil koncem "2001: Vesmírná odysea". Ale herecky je to naprosto dokonale zvládnuté a Oscar Isaac ukazuje, že patří k nejlepším hercům přes 30 let, jaké v současnosti filmový svět má. Mimo jiné i proto, že se nebojí brát role, které jsou netradiční, ale rozhodně zajímavé.

Vlčie diery (1948) - 70 %
Silný film, který ale konstrukčně nedrží úplně dobře pohromadě, což je myslím způsobeno i tím, že jsou zde skutečné historické záběry. Dějově je to takové roztahané a rozkouskované, ale když přijde na některé scény, tak vás skutečně bude pořádně mrazit. Dobrý způsob, jak se vyrovnat s druhou světovou válkou na Slovensku.

Žádné komentáře:

Okomentovat