sobota 11. října 2014

Příběh z Filadelfie, Caine's Arcade, Blade Runner, Vicky and Sam, Blízká setkání třetího druhu


Příběh z Filadelfie (The Philadelphia Story, 1940) - 90 %
Úžasný film, kde se sešli dva z nejlepších herců své doby a k nim jedna z nejúžasnějších hereček celé historie. Grant a Stewart jsou prostě úžasní a to, jak Jimmy Stewart někdy mluví, s jakou kadencí, to je úchvatné. Cary grant je tentokrát ten více ležérní, ale to vůbec nevadí, protože oni se doplňují stejně skvěle, jako je doplňuje Katharine Hepburn. Výborná jízda, u které se může člověk pořád alespoň usmívat.

Caine's Arcade (2012) - 70 %
To, o čem snímek pojednává, to je zajímavé. To, jak je snímek pojat, je celkem tuctové, což mi asi docela vadilo. Nějak jsem neviděl, v čem by mě měl tak uchvátit kromě toho, co zobrazuje. Nevím, možná by to mělo u dokumentu stačit, ale snímek pro mě vyznívá jen jako upozornění na něco zajímavého, než jako komplexní dílo, které samo něco navíc přináší.

Blade Runner (Blade Runner, 1982) - 95 %
Jedno z nejparádnějších sci-fi, které tak trochu mate tělem, protože divák si bude nejspíš myslet, že je to parádní akční jízda. Není, a je to jen dobře. Tohle je jediný pořádný způsob, jak převést Dickovu filosofující vědeckou fikci, protože jinak by to bylo prostě obyčejné sci-fi. Harrison Ford skvělý, ale Rutger Hauer je prostě nezapomenutelný.

Vicky and Sam (2010) - 70 %
Není to velké dílo a v konečném důsledku to vlastně není ani moc nápadité, ale na druhou stranu se mi tahle hra s realitou líbí a ukazuje to, jak je fantazie silná, pokud se používá. Jasně, je to přitažené za vlasy, jasně, mohlo to být ještě mnohem přitaženější, ale v téhle podobě je to také docela dobré.

Blízká setkání třetího druhu (Close Encounters of the Third Kind, 1977) - 100 %
Jedno z nejúchvatnějších sci-fi, jaké kdy bylo natočeno. A při tom jde jen o jednoho chlápka, kterému trochu hrábne a který se snaží vysochat jednu horu, kterou má v mysli. Ta hora ale někde nejspíš je. Výborné charaktery, výborný konec a skvěle nasnímané scény, kdy ani jednou neuvidíte nějakou špatnou. Steven Spielberg není můj oblíbený režisér, ale tohle je jeho nejlepší film.

Žádné komentáře:

Okomentovat