pátek 17. října 2014

Občan Kane, The Action Hero's Guide to Saving Lives, Silent Running, Solipsista, Solaris


Občan Kane (Citizen Kane, 1941) - 100 %
Jeden z nejuznávanějších filmů, který bych asi osobně nepostavil na piedestal toho naprosto nejlepšího, ale je třeba uznat, že Orson Welles se scénáristou odvedli naprosto neuvěřitelnou práci. Každá scéna je dokonale propracovaná a takový je i celek. Navíc Welles byl skvělý herec, což zde ukazuje v různých emočních rovinách, stejně jako v různém věku. Úchvatný film, ale nesmíte čekat něco, co vám naprosto změní život.

Výborný nápad, který těží z toho, že jsou akční filmy někdy k smíchu. Dejte akčnímu hrdinovi možnost napravit to, co udělal špatně, a dokáže prostě všechno. Tvrďácké, neskutečně přehnané a v konečném důsledku velmi zábavná parodie na akční žánr, která je skvělá v tom, že funguje opravdu i jako akční film.

Silent Running (1972) - 80 %
Ono se to může tvářit jako celkem nudný film, protože toho děje, který by byl trochu rychlejší, zde opravdu moc není. Na druhou stranu je ale potřeba si uvědomit, že tenhle film má určitě co říct a že má v hlavní roli skvělého Bruce Derna, který zde ukazuje své mistrovství. Co vás ale okouzlí, to je úchvatnost efektů a skvěle pojaté technologie, které jsou na rok 1972 prostě skvělé. Není to "2001: Vesmírná odysea", ale v tomhle směru to stejně oslní.

Solipsista (Solipsist, 2012) - 60 %
Vizuálně zajímavý snímek, který nabídne něco navíc právě díky svému pojetí a svým nápadům, které jsou prostě jedinečné. Sledujete zde obrazy, které jste ještě nikde jinde neviděli. Není to asi málo, ale nakonec se ukazuje, že to vlastně není ani moc. Trochu zajímavá podívaná, ale asi z ní nebudete naprosto odrovnáni.


Solaris (Solyaris, 1972) - 90 %
Podobně těžko uchopitelné jako "2001: Vesmírná odysea", ale podobně silně interpretační, možná ještě silnější. Film Tarkovského nesází na vizuální spektákl, ale místo toho se ruský tvůrce rozhodl pro filosofické sci-fi, kdy se vše hlavní odehrává dialogem, vzpomínkami, nikoli nutně obrazem. Jsou zde scény z vnitřku lodí, ale je to nadále velmi omezené. I takhle jde natáčet sci-fi, a to hlavně proto, že výpověď je neméně silná.

Žádné komentáře:

Okomentovat