úterý 28. října 2014

Fires Were Started, Alice Jacobs Is Dead, Fakjů pane učiteli, Deus Irae, Předčítač


Fires Were Started (1943) - 50 %
Válka z pohledu někoho jiného, než jen vojáků, je také docela dobrý nápad, ale nějak jsem se s tím stejně nedokázal sblížit. Kdyby to byl opravdu dokument, bylo by to přece jenom něco jiného, ale v tomhle případě je to prostě jen film o hasičích z těžké doby, což mě nějak zásadně nezaujalo.

Alice Jacobs Is Dead (2009) - 50 %
Ale jo, ono je tohle pořád celkem emotivní, citlivé, ale je to tak nějak očekávané a celkem i ohrané téma, alespoň pokud se zombie žánru týká. Jedinou novinkou je skutečnost, že hlavní postavy jsou senioři, což tomu dodává ještě trochu více citu, ale jinak jde pořád o stejné téma - jak se vyrovnat s tím, že vím, že moje drahá polovička umírá. Snímek v tomhle směru není zásadně výjimečný.

Fakjů pane učiteli (Fack ju Göhte, 2013) - 80 %
Jsou zde momenty, které jsou skoro až nemístné, které zde musejí být jen proto, že se to očekává, ale to neznamená, že bych se při téhle skvělé německé komedii nesmál. Naopak, smál jsem se hodně a rád. Skvělá drsná postava, která v sobě objeví něco víc, ale hlavně výborná škola, která nádherně nefunguje, aby se mohlo něco změnit. Přesně ta oddechová komedie, kterou člověk sem tam potřebuje.

Deus Irae (2010) - 60 %
Za masky a gore si rozhodně snímek zaslouží vyšší hodnocení, ale bohužel je to to jediné, čím zaujme. Je zde i nějaká ta snaha o vtip, případně určité absurdno, ale nějak se to k tomu nehodí. Efekty výborné, a to stačí. Hlavně, že se nikdo nepouštěl do digitálních triků. To je více než chvályhodné.

Předčítač (The Reader, 2008) - 100 %
Neskutečně silný a emotivní film, který jen nevyužívá druhou světovou válku k tomu, aby byl emotivní, ale přichází s krásným i smutným příběhem, který zasáhne sám o sobě. Ano, válka je tu samozřejmě důležitá, ale ten příběh by obstál i v trochu jiných kulisách. Herecký koncert hlavních představitelů a režiséra Daldryho.

Žádné komentáře:

Okomentovat