středa 1. června 2016

Kandahár, 12 úkolů pro Asterixe, The Adderall Diaries, Stereo, Země nikoho


Kandahár (Safar e Ghandehar, 2001) - 60 %
Pohled na to, jak se také žije v některých oblastech, a to i ve srovnání s mentalitou, která už je západní, což pro hlavní postavu platí. Vrací se někam, kde už to nezná, někam, kde jsou zvyky podivné ve srovnání s tím, co funguje na západě. Jako náhled do oblasti je to rozhodně dobré, mimo jiné i proto, že se mnoho nezměnilo.

12 úkolů pro Asterixe (Les 12 travaux d'Astérix, 1976) - 90 %
Rozhodně můj nejoblíbenější film z celé série. Mám ho v hlavě prostě zakořeněný a musel jsem ho vidět mnohokrát. Je to krásná kritika společnosti, hlavně tedy byrokracie, kdy scéna s propustkou A38 je jednoduše nezapomenutelná. Obě dvě postavy jsou zábavné, ale jakmile vidíte nějaký z jejich prvních filmů, začnete mít pocit, že jsou obě postavy trochu vyčpělé.

The Adderall Diaries (2015) - 40 %
Snímek, který se docela příjemně tváří jako zajímavý thriller a rodinné drama zároveň. Myslíte si, že důraz bude kladen na soud, který probíhá v pozadí, ale za nějakou dobu si uvědomíte, že je všechno vlastně trochu jinak a veškerý potenciál, který byl na začátku prezentován, se ztrácí, a vy si jen můžete užívat ty dobré herce.

Stereo (Stereo, 1969) - 60%
Popravdě tenhle film obdivuji hlavně na základě toho, jakou má formu. I když je to jedna z Cronenbergových prvotin, tak máte pocit, že to natočil člověk, který měl jasnou vizi. Ano, je to komorní, ale přitom je to jasně stylizované a profesionálně provedené. Cronenberg nepochyboval. A já nepochybuji, že i po letech tohle dílo dovede oslovit.

Země nikoho (No Man's Land, 2001) - 80 %
Na první pohled takový celkem jednoduchý film, který se snaž ukázat to, jak je válka vlastně šílená, jak je nesmyslná a co všechno dovede v lidech vzbudit, pokud nemají dostatečně silnou vůli, anebo prostě pokud se dostanou do nepředvídatelné situace. A neplatí to pouze pro vojáky, ale i pro civilisty a také pro reportéry.

Žádné komentáře:

Okomentovat