neděle 29. listopadu 2015

Psí odpoledne, Vlk samotář a mládě 2: Řeka smrti, Z for Zachariah, Bouřlivá dvacátá léta, Western Union


Psí odpoledne (Dog Day Afternoon, 1975) - 80 %
Al Pacino zase podává jeden ze svých neskutečných výkonů, a to v režii Sidneyho Lumeta, který předvedl snímek, jenž by se dal z počátku považovat za komedie, ale který má takovou postupnou gradaci, že je vám jasné, že tohle nemůže skončit dobře, a to i přesto, že zápornému hrdinovi budete docela fandit. Stejně jako ostatní.

Vlk samotář a mládě 2: Řeka smrti (Kozure Ôkami: Shinikazeni mukau ubaguruma, 1972) - 90 %
Příběhy o cti, alespoň tedy ty japonské, jsou prostě skvělé. Já mám pocit, že v tomhle se jim nikdo nevyrovná, protože žádný národ v sobě nemá čest tak zakořeněnou. Tyhle příběhy chcete sledovat, protože jsou dobré, jsou kruté, mají skvělé akční scény a nebojí se. Navíc jsou zde opravdu silné emoce. Tohle se mi líbilo více než první díl.

Z for Zachariah (2015) - 60 %
Líbí se mi, že se v tomhle případě katastrofický film pojal jako velmi dramatická romance, která vede ke konci, jež prostě nemůže být pěkný, ale zároveň je snímek pojat jako celkem originální a jsou zde nápady, které překvapí. No jo, temné romance já mám docela rád a zrovna tahle temná romance není až tak špatná.

Bouřlivá dvacátá léta (The Roaring Twenties, 1939) - 80 %
James Cagney v další skvělé roli, kdy ukazuje, že by klidně mohl hrát i naprosto normální postavu,ale okolnosti tomu nechtějí a on se musí dostat do role grázla, kterému ale fandíte, a nakonec s ním budete muset strpět i jeho osud. Škoda, že to není scenáristicky trochu zajímavější, stejně tak zde chybí dobré ženské herecké výkony, ale Cagney a nakonec i Bogart vám to vynahradí.

Western Union (Western Union, 1941) - 65 %
Takový celkem klasický western, kde se zase jednou ukazuje, jak se alespoň tvůrci snaží odčinit to, jak se bílý muž podepsal na indiánech. Fritz Lang ukazuje, že byl schopen natočit i celkem komerční věc, která je tak nějak prvoplánově zábavná, ale i ty vtipné scény přitom dovedl pojmout s grácií sobě vlastní. Celkově ale snímek zásadně nevyniká.

Žádné komentáře:

Okomentovat