úterý 3. listopadu 2015

Frajer Luke, Zatoichi no uta ga kikoeru, Kamisama no pazuru, Phantom from Space, Rocketship X-M


Frajer Luke (Cool Hand Luke, 1967) - 95 %
Snímek, kterému k dokonalosti chybí skutečně málo. Paul Newman tuhle roli ztvárnil tak neskutečně přirozeně, a to v podstatě prostřednictví minimalistického herectví. Skvělé rozvržení celkového děje, který má depresivní gradaci a ve finále pak dochází k tomu, co bylo nevyhnutelné. A přesto jsem na konci neměl pocit, že to dopadlo úplně špatně. Za to mohl i skvělý George Kennedy.

Skutečně celkem temný příběh, který ukazuje, že je pořád možné se někam posunout, že je možné přijít s novým vývojem příběhu. To se tady povedlo a díky absenci humoru - i když nikoli naprosté - se před vámi odehrává příběh, kde se Zatoichiho postižení řeší ještě více a jinak než v ostatních filmech.

Kamisama no pazuru (2008) - 70 %
Tohle je nesmírně zvláštní film, kde některé scény mi vadily v tom, jak jsou natočeny a jaký je obraz, ale některé mě naopak dostaly svou genialitou. V nich Takashi Miike ukazuje, proč je tak oblíbeným a novátorským tvůrcem. Je řazen do mainstreamu, ale je originální, stejně jako jeho filmy, kdy tento má velmi zvláštní zápletku, která však funguje.

Phantom from Space (1953) - 40 %
Jeden z těch béčkových snímků, na kterém se podepsal zub času už ve chvíli, kdy šel do distribuce. Je to film, který není dvakrát zábavný, a to i přesto, že je v hlavní roli neviditelná entita, která očividně nemá příliš laskavé tendence a místo toho se snaží lidem uškodit. Moc řečí a málo skutečně zajímavých scén, které jsou provedeny jednoduše, ale celkem účinně.

Rocketship X-M (1950) - 55 %
Takové příjemné, ne až tak vynikající béčko, kde je ještě mladý Lloyd Bridges. Na podobných béčkách se mi velmi líbí to, jak je využíván nízký rozpočet. Je vidět, že je to levné, ale filmaři se přesto snaží, aby to vypadalo dobře, aby se něco dělo. Pravda, hlavně se mluví, ale tady mi to až tak na škodu nepřišlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat