pondělí 30. listopadu 2015

Jeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles, Ray Harryhausen: Special Effects Titan, Jak se dělá Sci-fi, Když dinosauři vládli světu, Zázrak v New Yorku


I když bych ten film chtěl nesnášet, protože je tak neskutečně dlouhý, tak musím uznat, že své kvality má. Donutí vás přemýšlet. Třeba o tom, proč to všechno dělá, proč nemluví, proč si nezpívá, proč něco neposlouchá, když dělá domácí práce. Tohle všechno a mnoho dalšího pak ospravedlňuje to, co nakonec udělá. Rozhodně zajímavý a ne nesmyslný přístup k filmu.

Ray Harryhausen je génius filmové animace a stop motion. To, co on dokázal pro film, to v podstatě ani není možné docenit. Přesto se to to tento dokument, kde mluví skutečně významné osobnosti včetně Raye, snaží a daří se mu to. Je to krásný průřez jeho tvorbou a vlastně i celou fantastickou filmovou tvorbou. Ano, jsem hodně zaujatý, ale ne zase tolik.

Jak se dělá Sci-fi (The Sci-Fi Boys, 2006) - 80 %
Tenhle snímek chápu jako přínosný hlavně proto, že upozorňuje na osobnosti filmu, které nejsou tolik vidět. Není to jen Ray Harryhausen, ale i Rick Baker a další mistři, i ti starší, také bohužel zesnulí, kteří pro trikový film znamenali tolik. Něco prostě nesmí být zapomenuto a ono okouzlení sci-fi filmem je z každé minuty cítit.

Když dinosauři vládli světu (When Dinosaurs Ruled the Earth, 1970) - 70 %
Samozřejmě, že ten film je dějově relativně slabý a na postavy se moc spolehnout nemůžete, ale já jsem se na to díval proto, že jsem chtěl vidět další trikové mistrovství, kterého se mi dostalo. Není to místy tak ladné, ale přesto se zde ukazuje, že stop motion je prostě cesta, kterou bych rád viděl i dnes. Jen je toho už trochu málo, bohužel.

Zázrak v New Yorku (Miracle on 34th Street, 1947) - 70 %
Takový ten krásný příběh, ke kterému se ještě rádi vrátíte, navíc film s tak krásným nápadem, jako je soudní proces o tom, jestli je daný člověk skutečně Santa Clausem, či nikoli. Tohle je prostě tak krásný nápad, že se vám to musí líbit. A já jsem byl s děním spokojený, ani moc se mi nechce koukat na remake z roku 1994.

Žádné komentáře:

Okomentovat