úterý 8. listopadu 2016

Billy Elliot, Ptáci a lidé, Hořký měsíc, V řetězech, Cyrano z Bergeracu


Billy Elliot (Billy Elliot, 2000) - 100 %
Nemám moc co vytknout. Další z filmů, kterým jsem se pořádně dlouho vyhýbal, ale nakonec jsem jim dal šanci a musím smeknout. Skvělý příběh o jednom klukovi, který si jenom chce plnit svůj sen, a top všechno ještě se společenskou kritikou v pozadí, která se místy dostává dost dopředu. Vztah Billyho a jeho otce je skvěle vykreslen.

Ptáci a lidé (Bird People, 2014) - 40 %
Myslím, že se z tohoto filmu dalo vytřískat o dost víc. Ten námět není vůbec špatný - dvěma lidem se během jednoho krátkého období naprosto změní život. Jenže bohužel celou dobu jsem měl pocit, že je to neskutečně utahané a že bych chtěl na postavy křičet, ať se něco děje, ať udělají cokoli jiného, než dělají. Fyzicky mě to nudilo.

Hořký měsíc (Bitter Moon, 1992) - 90 %
Roman Polanski dovede skvěle zachytit lidskou psychiku, lidskou touhu a vlastně i lidský chtíč. Příběh, který je zde vyprávěn samotnými protagonisty a který se zde nakonec i odehrává a graduje, je nesmírně sexy, ale destruktivním způsobem, kdy budete mít dlouho sami pocit, že chcete utéct. Postavám se to nemusí povést. Castingově skvěle vybraní herci!

V řetězech (Black Snake Moan, 2006) - 80 %
Ani jsem nečekal, že by mě tohle mohlo nějak bavit, ale Samuel L. Jackson a Christina Ricci jsou tu natolik dobří a jejich vztah natolik zvláštní a zajímavý, že jsem prostě chtěl vědět, jak to dopadne. Finální škobrtnutí může znamenat cokoli, o to je snímek silnější. Hudba, to je pak krása sama o sobě. Samuel prokazuje svou mnohostrannost.

Cyrano z Bergeracu (Cyrano de Bergerac, 1990) - 70 %
Asi se mi o trochu více líbilo komornější a černobílé provedení z roku 1950, ač od Američanů. Gérard je skvělý, tomu se moc vytknout nedá, ale to velkolepější provedení mi k tomu nějak moc nesedělo. Navíc ostatní postavy mi přišly celkem nevýrazné, i když i na nich to stojí, nejen na Cyranovi.

Žádné komentáře:

Okomentovat