úterý 15. listopadu 2016

Bunny a býk, Varieté, Hlava 22, Jarní příběh, Fahrenheit 9/11


Bunny a býk (Bunny and the Bull, 2009) - 50 %
Snímek, který vás dovede uhranout svou zvláštní a jedinečnou poetikou, ale také snímek, který vás celkem snadno může přestat bavit. Já jsem zůstal někde na půl cesty. Forma a podivnost mě chvílemi bavily, ale příběh a jednotlivé postavy zase moc ne. Nevím, jestli kdyby to bylo divnější anebo to mělo propracovanější scénář?

Varieté (Burlesque, 2010) - 40 %
Neskutečně klišovitý snímek o tom, jak obyčejná holka, která má ale kuráž a talent, přijde do světa varieté a udělá zde terno, i když se musí naučit, jak být správnou holkou a ne mrchou. A samozřejmě nechybí ani trable v lásce. Podívejte se na to jen kvůli hlasům Cher a Christiny. Jiný důvod ke sledování není. Jo, Christina je místy hodně sexy.

Hlava 22 (Catch-22, 1970) - 80 %
Když jsem tenhle film dokoukal, říkal jsem si, že bych si konečně měl přečíst knihu, protože mě prostě zajímá. Snímek "Hlava 22" pokračuje v duchu filmu "Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu" a daří se mu být skvěle kritickým, ale i výtečně vtipným. Zase tolik protiválečných filmů to neumí.

Jarní příběh (Conte de printemps, 1990) - 50 %
Nemůžu si pomoct, ale když jsem na to koukal, tak jsem si jen říkal: "Hm, tohle je přesně ten ukecaný evropský film, který zase tolik nemusím." Jasně, je to o vztazích, je to o lidské podstatě, ale je to jednoduše podáno způsobem, který mě tolik neoslovil a díky němuž jsem prostě neměl chuť sledovat film dvakrát pozorně.

Fahrenheit 9/11 (Fahrenheit 9/11, 2004) - 100 %
Jsem zaujatý, ale nemůžu si pomoct. Michael Moore poukazuje na skutečnosti, na které se nikdo moc nechce dívat. Je ještě více zaujatý, není objektivní, bere si to, co se mu hodí, ale vytváří celkový obraz, který je uvěřitelný, což je na něm to nejsmutnější. Nemáte pak pocit, že sami ve svém životě ovlivníte strašně málo? Snad jedině štěstí, že nejsme Američani.

Žádné komentáře:

Okomentovat