sobota 6. dubna 2013

Synové Katie Elderové (1965) - 55 %


Sons of Katie Elder 1965.jpg
Synové Katie Elderové (The Sons of Katie Elder, 1965)
Na Johna Wayna nedám dopustit a myslím si, že to byl skvělý režisér. Jen někdy dostával role, které byly celkem jednotvárné. Vlastně je dostával docela často, ale nedá se nic dělat. Vytvořil si pro sebe škatulku, no, pořádnou škatuli, a do té se uzavřel po téměř celý svůj život. Ale byly zde snímky, které ukázaly, že to není jen macho borec, ale že to je herec, který má schopnosti. Filmy jako "Rio Bravo", "Střelec" anebo "Tichý muž", jeho výrazný krok mimo western, jsou ukázkou toho, že skutečně hrát uměl, a to nejen tím, že střílel, ale i tím, že byl opravdu hercem. A ten jeho hlas...
Jenže jak říkám, mnohdy zůstával ve své škatulce a z té nijak nevylézal. "Synové Katie Elderové" jsou potvrzením mých slov. Tady se na něj příliš velké nároky nekladly a snímek je vlastně jen ukázkou toho, proč americký western v téhle době už netáhl. Čestní jsou příliš čestní a ti zlí jsou zase příliš zlí. Nic stěžejního se zde nestane, a tak snímek nijak moc nevytrhne. John Wayne nehraje špatně, ale je v něm tolik cti, že by se z ní daly stavět domy. Jako nejstarší ze synů Katie Elderové je vzorem pro své tři mladší bratry a on je tím, kdo usměrňuje jejich chování, když náhodou sejdou ze správné cesty a chtěli by zajít trochu moc daleko.
Jeden film, který byl spoluprací Johna Wayna a režiséra Henryho Hathawaye, už jsem tu měl. Byl to skvělý snímek "Maršál", který později předělali do moderní podoby bratři Coenové. Tehdy spolupráce vyšla náramně, ale tentokrát měli po ruce prostě moc jednoduchý námět. Čtveřice bratrů se po letech znovu spojuje. Jejich matka, titulní Katie Elderová, totiž zemřela a oni se rozhodnou zjistit, co je skutečně stalo. Jak to tak vypadá, rančerka nezemřela přirozenou smrtí. Bratři se tak rozhodnou sjednat nápravu. Chtějí se pomstít, ale aby jejich čest nedošla úhony, musí počkat až do chvíle, kdy se budou bránit. Pak teprve začnou střílet a sem tam někoho zabijí. Pomsta by přece nebyla tím pravým. Zde je možné vidět rozdíl mezi snímkem "Synové Katie Elderové" a "Maršál". "Maršál" je snímek, který se mnohem méně drží provařených standardů amerického westernu. "Synové Katie Elderové" jsou v nich naopak zapadlí až po kolena a to je viditelně svazuje.
Časem prostě přestane bavit dívat se na příliš čestné hrdiny. Lidé chtějí někoho, kdo je méně korektní, méně jednoznačný. I proto se tolik uchytili snímky Sergia Leoneho "Pro hrst dolarů", "Pro pár dolarů navíc", "Hodný, zlý a ošklivý" a hlavně "Tenkrát na západě". Byl to svěží vítr do plachet westernu. Vzhledem k tomu, že Sergio Leone natočil "Pro pár dolarů navíc" ve stejném roce jako Hathaway snímek "Synové Katie Elderové", je kontrast o to patrnější. Američané se pořád drželi standardu, ale už to nemělo potřebné grády, divák chtěl něco jiného, chtěl něco víc. Divák je náročný, chce něco nového, chce trendy, které tu ještě nebyly, nebo které zapomněl. Za jak dlouho se nám asi omrzí komiksové adaptace? Western se držel docela dlouho, ale "Synové Katie Elderové" jsou jen potvrzením toho, že v 60. letech mu už zvonil umíráček.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět syny, jak si dokáží poradit i po smrti rodičů. Tak aby ne, když jedním ze synů je John Wayne.
Hodnocení: 55 % za to, že je to přece jen moc klišovitý a dlouhý western


Žádné komentáře:

Okomentovat