pondělí 1. dubna 2013

Prey (krátký film, 2011) - 20 %



Prey (2011)
Trochu nudné, předvídatelné, useknuté. Tohle je poměrně dobrá charakteristika krátkého filmu, který jsem dnes objevil. Jedná se o film, který v době psaní příspěvku není ani na IMDb. Jedná se o britský snímek režiséra Cala O'Connela, který se snaží využít toho, že zombie žánr je v současné době velmi oblíbený a že lidé chtějí sledovat zombie filmy. Děkujme Romerovi, ale v současné době hlavně komiksu "Živí mrtví" a z něj vycházejícího seriálu "The Walking Dead". Tahle díla staví na tom, že se jedná o horor, ale také o skvělé sociální a vztahové drama. Právě vztahovou a sociální cestou se rozhodl vydat i kraťas "Prey", který nás zavádí do Británie.
Hned s úvodem mám problém, ale to je velmi subjektivní aspekt - zombie zde totiž běhají a poměrně rychle. Vždycky jsem měl radši - a vždycky mít radši budu - zombies, které jsou pomalé, jen pozvolna se dostávají ke kořisti, ale jsou stejně smrtící. Tohle je ale prvek subjektivní. Co už tak subjektivní není, to je scéna v domě, kde mezi sebou postavy konverzují. Sledujeme skupinku přeživších, která se snaží domluvit na banální věci, kdo pojede. Já vím, že by to mohlo být zajímavé, ale v tomhle provedení je to jen plácání, mlácení prázdné slámy. Ti herci nejsou nic moc, jejich konverzace je ještě horší.
Hlavní problém mám pak s příběhem, který staví na jednoduchém východisku, kdy pointa není nic skvělého. Všechno je přesně připraveno podle scénáře, což v konečném vyznění působí kostrbatě. Film, i když se označuje za násilný, je vlastně poměrně mírný, alespoň pokud se žánru týká. Ano, myslím si, že se zombie žánrem by prostě měla být spojena krev a hnus. "Prey" toho přináší jen málo. Snaha se počítá, to určitě, ale v tomhle případě to chtělo někoho, kdo se trochu lépe vyzná v maskách a udělá alespoň pořádné zombie.
Odkaz na film: Prey (v angličtině bez titulků)
Hodnocení: 20 % za snahu a trochu té krve v příběhu, který v rámci žánru nevytrhne


Žádné komentáře:

Okomentovat