středa 10. dubna 2013

Love and Honor (2012) - 20 %


Love and Honor poster.jpg
Love and Honor (2013)
Skupinka mladých vojáků z Vietnamu se vrací do Ameriky, jeden proto, aby získal zpátky svou dívku. Vzhledem k tomu, že jeden z vojáků je Liam Hemsworth, a proto, že je zde poměrně důležitá romantická linie, dá se tušit, že tohle nebude velký snímek, ale spíš pořádný průšvih. Ono strčit Australana Hemswortha, navíc typického hezouna, do Vietnamu, ještě není zárukou toho, že to bude fungovat, a že to bude uvěřitelné. Navíc jeho přítelem, také vojákem, je v tomhle příběhu Austin Stowell, a musím říct, že jsem chvílemi měl co dělat, abych tyhle dva frajery rozeznal. Casting dělaný jen proto, aby nad filmem dívky vzdychaly, protože obdivují mladé, hezké herce, kterých Hollywood produkuje nadbytek.
Mickey Wright (Liam Hemsworth) a Dalton Joiner (Austin Stowell) se vrací z Vietnamu, vlastně na dovolenku, ale Dalton se rozhodne, že nehodlá chlastat a užívat si, ale chce se vrátit za svou přítelkyní Jane, o které si myslí, že ji ztrácí a která je jediným důvodem, proč je schopen válkou procházet dál a nezešílet. Tam, kde filmy jako "Jakubův žebřík", "Četa", "Dead of Night" a vlastně i "Forrest Gump" ukazují, jak byl válka strašná, tam "Love and Honor" (v překladu "Láska a čest") představují vysmáté mladíky, na kterých Vietkong zanechal minimum následků. Chtějí jen trochu té lásky.
Jsme v 60. letech minulého století, a tak se vojáci nesetkávají s pochopením. Když Mickey na dálku flirtuje s jednou kočkou, ta ho rovnou někam pošle a označí ho za vraha dětí. Trochu se nad tím chlapec zamračí, ale v pohodě, jede se dál. Hnutí hippies je v plném proudu a Dalton zjistí, že jeho Jane už si říká Juniper a že to není taková holka, jakou si pamatuje. Juniper je totiž členka "odboje" a spolu s malou skupinkou dalších se snaží různými pamflety a demonstracemi zabránit válce. No, je to jistě úctyhodná činnost, ale čiší z ní naivita, neschopnost se jakkoli smysluplně začlenit do společnosti. Stejně takový je i film. Neskutečně naivní. I když se snaží ukázat, že vojáci nebyli vítáni, stejně je to jen grimasa, je to jen něco, co scénáristé někde slyšeli a chtěli to dát do svého filmu, protože tak by film o Vietnamu měl vypadat. Jenže v tomhle případě je válka jenom pozadím pro zbytečný a nudný romantický příběh. Proč se teď vracet k Vietnamu a hlavně takovýmto způsobem? Komu to co přinese?
"Love and Honor" je filmem, který ve vás vyvolá i nepříjemné pocity. Místy je tak sladkobolný, že se u mě dostavila skutečně fyzická nevolnost a já jsem musel odvrátit alespoň zrak, abych se nemusel koukat na to, jak se herci pitvoří. Romantika je zde tak silná, že by si člověk i blinknul do pusy. Ale proč? Co to vlastně všechno chce říct? Že jenom pravá láska vytrvá? Že se do džungle vrátí jen ti, kdo ještě mají naději na lásku? Že když dokončí turnus, bude život ještě o něco lepší? Že Kanada je země zaslíbená? Nevím. Tenhle film neřekne vůbec nic. Jen špatná červená knihovna, na kterou by měli veteráni plivat.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět "skutečné hrdiny".
Hodnocení: 20 % za bohapustou špatnou romantiku, která si chce hrát na něco víc, asi jako si kluci hrají na vojáčky


Žádné komentáře:

Okomentovat