neděle 21. dubna 2013

Dávám tomu rok (2013) - 60 %


File:I Give It a Year UK Poster.jpg
Dávám tomu rok (I Give It a Year, 2013)
První, co mě už během zhlédnutí napadlo, to je fakt, že jsem doufal v trochu vtipnější komedii. Ne, že by snímek "Dávám tomu rok" vtipný nebyl, ale co si budeme povídat, ty nejlepší vtipy se mu podařilo střelit do traileru. Bohužel je to trend poslední doby, což je škoda. Producenti si neuvědomují, že trailery by šli dělat jinak. Takhle to je jednoduché a lidi na snímky stejně do kina přijdou, tak proč to měnit? Vždycky mám raději trailer, když jen naznačí, ale to se dnes moc nenosí. Škoda. Taková scéna s holubičkou byla skutečně parádní, i když je pravda, že jako celek byla ještě lépe vypointovaná než ta ukázka v traileru. Nic to však nemění na tom, že "Dávám tomu rok" mohl přinést humor ještě údernější.
Nat (Rose Byrne) potká Joshe (Rafe Spall) a okamžitě se do sebe zamilují. Po chvíli dojde i na svatbu a možná jednu z nejvtipnějších/nejtrapnějších scén, které film nabídne. Řeč svědka, která byla také - a skoro celá - v traileru. Joshův přítel Danny (Stephen Merchant), právě onen svědek, je snad tím nejlepším, co film nabízí, ale přesto ho dávkuje jen velmi pozvolna. Jako kdyby film nevěděl, kde má silné stránky. Skvělé herce nám představuje jen v malých dávkách. Není to jen Merchant, ale i Mimmie Driver, sestra Nat, která pronese onu větu, podle níž se snímek jmenuje, Anna Farris nebo Simon Baker, kteří mají o něco více prostoru, ale přece jen je pořád až moc zaměřeno na Spalla a Byrne, kteří nejsou špatní, ale ani nejsou hlavní humornou složkou.
Abych pokračoval trochu v ději. Nat a Josh se vezmou, ale jeto právě Natina sestra, která pronese tu památnou větu: Dávám tomu rok. A skutečně. Ukazuje se, že manželství není tak jednoduché, ani tak krásné, jak se na první pohled zdálo. Novomanželé poměrně velmi brzy zjišťují, že si nesednou, že si nerozumí a nejsou schopni pochopit toho druhého. Rozhodně film nedoporučuji lidem, kteří mají manželské problémy. I když je to komedie, je ve filmu hodně, co by mohlo dvojice přimět k ještě většímu přemýšlení o tom druhém. A rozhodně ne vždy v tom dobrém smyslu slova. Film tedy rozhodně nejde doporučit těm, kteří nemají doma úplně klidnou domácnost.
Co je na filmu nejhorší, to je jednoznačně jeho závěr. Je to až moc hloupě sladkobolné a hlavně trapné. To sice sladkobolnost trochu vyvažuje, ale rozhodně se nejedná o závěr, který by si film zasloužil. Dalo se čekat, že to nějak podobně dopadne, akorát scéna na nádraží je možná trochu moc. Nedá se nic dělat. Co si budu z filmu odnášet, to jsou místy skutečně dobré pocity z humoru, který zde byl, toho brejlouna (Stephen Merchant) jsem si prostě zamiloval, ale hlavně, Anna Ferris umí hrát a v pitomých parodiích jen utápí svůj talent. Doufám, že i takového Simona Bakera uvidíme častěji. V "Mentalistovi" dokázal, že je výborným hercem, tady nám ukázal svou trochu jinou rovinu a rozhodně mu také sedla. "Dávám tomu rok" není snímek, který by mě naprosto odrovnal, ale rozhodně to není ani snímek, který by si zasloužil odsoudit. Dobrý humor zde rozhodně je, jen to nefunguje úplně jako celek. Co se týká romantických komedií, tak stále nadprůměr.
Kdy je na film vhodné kouknout: Rozhodně ne tehdy, když řešíte manželskou krizi.
Hodnocení: 60 % za to, že jsem přece jen čekal ještě o něco více humoru


Žádné komentáře:

Okomentovat