neděle 7. dubna 2013

Legendární parta (2012) - 60 %


Rise of the Guardians poster.jpg
Legendární parta (Rise of the Guardians, 2012)
V poslední době je animovaných filmů skutečně hodně, ať už z americké produkce, anebo z produkce jiné, "exotičtější". Musím se přiznat, že osobně mám radši produkci americkou. Kromě toho, že většinou je jejich animace skutečně špičková, až téměř dokonalá - co by na to asi řekl "Čtyřlístek ve službách krále", který má v animaci chyby -, ale ještě důležitějším faktorem úspěchu amerických animovaných filmů je skutečnost, že mají dobrý příběh, který s sebou nese vše zajímavé, co film může nabídnout - zajímavé postavy, akční scény, emoce, zápletku, atd. Jenže i v případě amerického filmu mohou vzniknout taková dílka, která to úplně nesplňují. Jedním z nich je právě dnes recenzovaný snímek "Legendární parta", který v kinech běžel již před Vánoci.
"Legendární partě" parta není špatná, jen, jak říkám, někdy ten příběh není něco, nad čím by zaplesalo i srdce kritikovo, který se snaží o objektivní pohled na věc. Vše základní je splněno, o tom se přít nemůžeme. Máme zde postavu, které lze fandit, protože je docela roztomilá, a i když se může chovat hloupě, jsou tu ostatní postavy, aby ji usměrnily. Případně ona usměrní je, když už se dostala na takovou úroveň, kdy ona je tím moralizujícím faktorem. Jsou zde další postavičky, které jsou hezké, roztomilé, vtipné anebo rovnou hláškující. Nechybí ani nějaký ten správný záporák, jak už to tak bývá, je vyvedený v černé. A to je jen jedno z klišé, které ve snímku najdeme.
Jack Frost je klukem, který přináší lidem sníh a mráz, ale většinou tak, že si z nich trpí žertíky. Nikdo v něj pořádně nevěří, zima prostě i podle dětí přichází sama. Děti ale věří na ostatní legendární postavy, které si říkají "Strážci". Ne, spojitosti s komiksem Alana Moora a Dava Gibbonse bych nehledal, už jen proto, že v originále jsou Santa Claus, Velikonoční zajíček, Zoubková víla a Sandman (ani tady nehledejte podobu s komiksem, tentokrát z pera Neila Gaimana) nazýváni jako "Guardians". Stráží tedy děti a jejich svět. Jenže co když do tohoto světa přijde někdo, kdo chce všechno zničit. Budou na to čtyři strážci stačit, anebo budou muset hledat pomoc jinde, u mladého kluka, který svou kouzelnou hůl používá jen na mrazivé šprímy?
Nechci tvrdit, že mě "Legendární parta" zhnusila, film se mi ve skutečnosti moc líbil a na hodinu a půl mě zabavil. Jenže je až moc klišovitý, až moc jede v zajetých kolejích, a tak nás nemá čím překvapit. To, že se všechno v dobré obrátí, to je jasné od začátku. Je to pořád film pro děti a ten má určitá pravidla. Nemluvě pak o tom, že v příběhu, kde mají i děti důležitou roli, se prostě moc ošklivých věcí dít nemůže, a když, tak je možné je napravit (Co se stalo se Sandym?), anebo jsou cestou k tomu, aby se některý hrdina polepšil (Co se to vlastně tenkrát stalo na kluzišti?). Děti to pobaví, vizuálně je to pěkné, sem tam vtipné, většinou roztomilé, ale není to animák, který by musel v každém případně nadchnout všechny, mezi dospělými budou tací, co si jistě trochu zívnou. Možná proto, že budou mít pocit, že něco podobného už prostě viděli. A pravděpodobně ještě uvidí. Že by jedním z podobných snímků bylo i "Království lesních strážců", jejichž trailer dá vzpomenout i na "Arthura a Minimoje"?
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět ty největší hrdiny všech dob na jednom místě.
Hodnocení: 60 % za to, že je to hezké, ale tak strašně klišovité


Žádné komentáře:

Okomentovat