čtvrtek 11. dubna 2013

Suvenýry (krátký film, 1989) - 85 %


Poster for Knick Knack
Suvenýry (Knick Knack, 1989)
V roce 1985 už Pixar vede s animovanými filmy na plné čáře, ale to se jeho velký průlom teprve chystá. Na "Příběh hraček" si diváci měli počkat ještě celých šest let. Snímek "Suvenýry" však výrazně naznačil, jakým směrem se studio vydá. I když animace stále není dokonalá a tvary jsou zjednodušené, už si můžeme všimnout, že postavy mají stíny, což je přece jen něco nového a navíc velmi zásadního. Animace se tím poměrně komplikuje, ale samozřejmě i vypadá lépe. Studio Pixar se nikdy nebálo výzev, a tak natočilo romanci mezi suvenýry.
Vše se odehrává na poličce mezi suvenýry, které si trsají na hudbu a zpěv Bobbyho McFerrina, který skutečně složil a nazpíval pro snímek soundtrack. Je tu ale jeden suvenýr, který to nechce nechat jen tak. Sněhulák se ve své polokouli zalité vodou zamiluje do krásné ženštiny, dalšího ze suvenýrů. Tak aby ne, když ona po něm hází očkem. Sněhulák má ale problém. Jak se k ní má dostat? Jeho "vězení" mu brání v tom, aby odešel. Následuje sled doslova groteskních čísel, na která jsme zvyklá z různých animáků Warner Bros. Na malém prostoru se tak rozehrává zase jedno velké divadlo. Humor je to, co nejvíce zdobí tenhle snímeček, ale k tomu se ještě přidává skvělé vypointování, a to hned trojnásobné. Budu se opakovat a budu opakovat mnoho lidí přede mnou, ale je to právě příběh, který kromě skvělé animace Pixary posadil na piedestal nejlepších tvůrců 3D animovaných filmů posledních let. Ne nadarmo se "Rebelka" těšila z oscarového ocenění. A to je jedním z příběhově slabších animáků od Pixaru.
Suvenýry však dokazují, že ve studiu měli nápady, které dokázali přetavit do hezkého, i když krátkého příběhu. Ten má ale celistvost a nemáte pocit, že se jedná jen o vystřiženou scénu. Tohle je skutečně samostatný snímek, který má úvod a závěr a je v něm řečeno všechno, co být mělo. Nejste ochuzeni o nic. Takhle se mají točit krátké filmy. I ony by měly být uzavřené. Na prostoru čtyř minut je to o to více ocenění hodné.
Odkaz na film: Suvenýry (v angličtině)
Hodnocení: 85 % za pohodovou hudbu a skvěle vypointovaný příběh


Žádné komentáře:

Okomentovat