středa 10. dubna 2013

Pimp Bullies (2011) - 40 %


Pimp Bullies (2011)
Pokud jste film viděli, myslím, že si budete možná klepat na hlavu nad tím, co jsem mu to dal za hodnocení. A ne, není to proto, že je zde poměrně velký zástup odhalených ňader, a to jak umělých, tak i přírodních. Jsem si jistý, že pro mnohé to může být lákadlo. Neberu jim to. Myslím si ovšem, že snímek má přece jen určité prvky, které ho neřadí k úplnému odpadu. No, co si budeme povídat, tím jediným prvkem, který tak činí, je kompozice. Musím říct, že v tomhle směru je film až překvapivě dobrý, i když příběh je poměrně prostý a naprosto předvídatelný.
Ale popořadě. Daniel (Adrian Bellani) je detektivem, který pátrá po pachateli vraždy. Té jsme svědky hned na začátku. Nebohá žena, oděná jen do zkrvaveného spodního prádla se snaží utéct před někým, kdo po ní jde. Nezvládne to a očividně umírá. Žena se jmenovala Isabel a byla prostitutkou. Pracovala pro pasáka s tváří Vinga Rhamese, který si roli vyloženě užíval a v některých případech je vážně nepříjemné se na něj dívat, protože máte pocit, že nikdy neuměl hrát. Na druhou stranu to může být právě ukázka toho, jak hrát umí. Nevím, ale v té roli pasáka, drsného, co se snaží hláškovat, mi prostě neseděl. Jeho prapodivná španělština a neustále nadávky a protahování slov jsou protivné a vy si jen přejete, aby to už skončilo. Nic takového ale nečekejte. Film má jen hodinu a nějakých patnáct minut k tomu, ale stejně se celkem vleče. Nebo alespoň mě překvapilo, že ještě není konec, i když už jsem měl pocit, že mám za sebou snad dvě hodiny.
Teď ale k tomu dobrému, proč si myslím, že si film zaslouží trochu vyšší hodnocení. Je to zmiňovaná kompozice příběhu. Film je koncipován jako pátrání detektiva Daniela po vrahovi mrtvé ženy. Setkává se s různými svědky a chce od nich slyšet příběhy, chtějí vědět, co se stalo. Na základě takového postupného skládání by měl vytvořit celkový příběh. Jenže v úplném závěru snímek selhává. A je to škoda, protože struktura je do té doby velmi dobrá. Je to trochu napínavé, ale především promyšlené, a tak i když příběh není nic velkého, stejně mě  to zaujalo dost na to, abych se díval poměrně zaujatě. Není to dokonalé, vůbec ne, ale měl jsem prostě pocit, že by tu mohl být náběh na něco dobrého, kdyby se tomu dal lepší příběh, lepší herci. Film je i docela odvážný - sice poměrně krátká, ale pořád lesbická scéna - což mu také dává určité body navíc.
V konečném důsledku to pak není nic velkého, na film asi hodně rychle zapomenete, ale ve mně zůstal ten pocit, že by to mohlo být dobré, že by z toho vlastně mohl být dobrý film. Nechci úplně shazovat talent, když ho tam trocha je a myslím si, že režisér Alfonso Rodríguez v sobě něco má. Minimálně nějaký ten nápad. Neviděl jsem od něj další filmy, a tak kdyby se něco naskytlo, určitě vám dám vědět. Zatím je to pořád podprůměr, protože negativa jednoznačně převažují.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když si chcete dávat dohromady skládanku o životě a smrti jedné šlapky.
Hodnocení: 40 % za to, že ten film nemám zásadní poselství, ale přece jen je natočen překvapivě dobře


Žádné komentáře:

Okomentovat