neděle 7. dubna 2013

Červený trpaslík X (seriál, 2012) - 90 %


Červený trpaslík X (Red Dwarf X, 2012)
Když jsem zhlédnul nedávnou devátou sérii seriálu "Červený trpaslík", byl jsem zklamaný. Rozhodně je to nejhorší série celého sci-fi komediálního a ještě k tomu britského opusu. Proto jsem trochu se strachem přistupoval k sezóně desáté, která chce pokračovat v tom, co se začalo kdysi před pětadvaceti lety. No jo, toto letí, že? Červený trpaslík" má za sebou už pěkných pár křížků, ale na humoru mu to neubralo. Musím říct, že tenhle seriál mě hodně ovlivnil a já jsem se jednu dobu nedíval na nic jiného. Hlášky jsou zde památné, a tak jsem si desátou sérii nemohl nechat ujít ani za nic. Strach jsem ale měl, to je jasné. S radostí ale mohu dodat, že zbytečně!
"Červeného trpaslíka" jsem si oblíbil pro postavy, které jsou prostě nezapomenutelné, pro britský humor, a také proto, že je to jedno z mála parodických sci-fi, které skutečně fungují. Červený trpaslík" těží z vlny oblíbenosti seriálů jako "Star Trek", filmů "Star Wars", apod., ale on dosáhl mnohem více, než jen toho, aby vykrádal díla jiných, díla minulá. Díky svébytnému přístupu tvůrců, díky vytvoření vlastní mytologie a vlastního universa, byl divákovi ukázán svět, který je mnohými uctíván více, než jejich americké předlohy. Není se čemu divit, protože Červený trpaslík" je kult, v České republice tomu tak je a myslím, že i jinde - proč jinak by se točily další sezóny, když už jsou naši hrdinové trochu zestárlí? Kultem se stal díky tomu, že je vtipný, nedělá si ze sci-fi nutně srandu, ale sám velmi promyšleně využívá jeho prvky, aby pobavil, ale rozhodně nepopírá sci-fi pravidla, a hlavně vás dokáže rozesmát. "Červený trpaslík" je jeden z těch seriálů, ke kterým se budete s radostí vracet, dýchne na vás nostalgie a vy se i posté zasmějete těm skvělým vtipům, které se vás hlavní čtveřice chrlí.
Tohle je můj první příspěvek k tomuto seriálu v mém Filmovém deníku, ale představení postav bych si přece jen nechal na články další, kde se budu věnovat jednotlivým sériím tohohle nezapomenutelného britského kultu. Teď se pojďme pobavit o sezóně desáté. Hlavní čtveřice se vrátila v plném složení: Arnold Rimmer (Chris Barrie), Dave Lister (Craig Charles), robot Kryton (Rpbert Llwellyn) a Kocour (Danny John-Jules). Holly se bohužel nevrátí, ale s tím se nedá nic dělat. Ona nám tahle čtveřice vystačí. Jsou zpátky na trpaslíku, prožívají zde nová dobrodružství a svým konceptem se tak seriál vrací k úspěšným prvním sériím. Je to skutečně jako kdyby na vás dýchla atmosféra prvních dílů. A v tom je krása "Červeného trpaslíka" s označením X. Jsme zpátky na lodi, prožíváme různé epizody, které jsou vtipné, vracíme se k událostem známým, ale mnohé nové na nás čeká.
Setkání s Ježíšem, Listerovo kázání vlastnímu synovy, Rimmerova pravda o otci, Kocour a jeho posedlost šňůrkami, Kryton a jeho posedlost ručníky. Nechybí konverzační, ale ani situační komika. Když Kryton leští a suší příbory, prostě nejde se nesmát. To děje nám více vstupují automaty na jídlo a jejich role není rozhodně okrajová. Setkáme se i s dalšími rasami, dokonce si prožijeme i jednu galaktickou bitvu. I když je sem tam použit digitální trik, který ukazuje, že tohle je přece jen novější verze starého známého, je to právě to staré známé, co nás dostane. I když je hercům už docela dost (Chris 53 let, Craig 49 let, Robert 57 let a Danny 53 let) na jejich energii to není vůbec vidět. A vlastně ani na nich samotných. Nevím čím to, ale jako kdyby od deváté série omládli. Přeji jim úspěch a doufám, že se dočkáme ještě jedenácté série. Snad nezůstane ani u ní. "Červený trpaslík" dál bude lákat nové diváky a já tomu budu jen rád. Tenhle humor a tihle lidé si je zaslouží.
Kdy je na seriál vhodné kouknout: Když chcete vidět, jak nám kluci stárnou, ale humor je nepřechází.
Hodnocení: 90 % za to, že to není to, co před lety, ale oproti deváté sérii geniální


Žádné komentáře:

Okomentovat