sobota 6. dubna 2013

G. I. Jane (1997) - 50 %


Gijane.jpg
G. I. Jane (G.I. Jane, 1997)
Mnoho nadějí jsem tomuhle filmu nedával. Přece jen jsem měl pocit, že to je jen akční podívaná, kde se konečně zase jednou někdo odhodlal k tomu, aby se v hlavní roli objevila žena. Demi Moore není v roli vojandy špatná a na jejím nasazení je vidět, že do toho chtěla dát všechno. Někdy ale ani tohle ne stačí. Její postava je nepříliš uvěřitelná, není to drsňačka, kterou bych v jejím podání byl skutečně schopen přijmout. Trochu za to ale může i scénář, který vlastně není ničím jiným, než snahou vytvořit další skvělý blockbuster, který se ale až příliš podobá snahám Michaela Baye. Pravdou ale je, že ač nemám Ridleyho Scotta rád, i z tohohle scénáře dostal přece jen víc než jen obyčejný film.
Americká senátorka chce prosadit více žen v armádě. Aby dokázala, že toho jsou ženy schopné, že zvládnou i ten nejhorší dril, vybere si jednu adeptku, která je v podstatě dokonalost sama, alespoň na papíře, aby dokázala, že má pravdu a že více žen v armádě zemi prospěje. Konkrétně se tedy jedná o námořnictvo, abych byl úplně přesný. Vybranou kandidátkou je poručík Jordan O'Neill v podání zmiňované Demi Moore. Jako žena se mi tahle herečka neskutečně líbí, ale jako herečka mi přece jen přijde slabší, i když pravda, to, co zde předvádí po fyzické stránce, to skutečně bere dech. Její postava je ale prezentovaná jako příliš dokonalá, což mi prostě nesedí.
V čem film naprosto vyniká, to je akční pojetí. Ridley Scott už několikrát ukázal, že akční scény mu rozhodně nejsou cizí ("Černý jestřáb sestřelen" nebo "Blade Runner") a jen to potvrzuje. I když se jedná pouze o scény z výcvikového tábora, je to poměrně drsné a hlavně zajímavé, akční. Tohle je ukázka toho, že  filmu byla věnována vysoká péče, a to i přesto, že ten námět je prvoplánový. Vlastně by se dal bez problémů shrnout do jedné věty: Ženská nejen, že chlapům ukáže, že je stejně dobrá, jako oni, ona je dokonce předčí. Přeji jí to, nic proti ní, ale film tohle říká už na začátku a na konci to jen potvrdí.
Film zásadně nevyniká v žádné oblasti, snad jen to obsazení není špatné. Demi Moore, když se moc nesnaží, je snesitelná, a spolu s Viggem Mortensenem fungují jako zajímavý pár, kde rozhodně nejde o nic intimního. Mimochodem, tohle chápu jako pozitivum, že se nikdo zbytečně nesnažil do toho šoupnout i nějakou tu romantiku, kterou by tam Bay nacpal, ať už by mu kdo chtěl, říkal, co chtěl. Klidně by si v tomhle smyslu mohl podat ruku s Cameronem. I když zas nesmím Scotta moc vychválit, protože nějaké ty intimnější vztahy zde nechybí. Bez nich to prostě asi úplně nejde. Přesto musím říct, že jsem z "G. I. Jane" nebyl úplně zklamaný, ale je to tím, že tohle je typ filmu, do kterého nebudete vkládat příliš velké naděje. No a pro fanynky Vigga Mortensena je to více méně povinnost. Moje přítelkyně z něj byla naprosto unešená. Asi si budu muset koupit uniformu.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět ženskou, která může být nejlepším vojákem.
Hodnocení: 50 % za to, že to přece jen má něco do sebe


Žádné komentáře:

Okomentovat