sobota 13. dubna 2013

Dobrý Will Hunting (1997) - 95 %


Good Will Hunting theatrical poster.jpg
Dobrý Will Hunting (Good Will Hunting, 1997)
Dlouho předlouho jsem chtěl snímek "Dobrý Will Hunting" vidět. DVD se na mě už několik let smálo z poličky, nebo z místa, kde zrovna nějakou dobu setrvávalo. Až nakonec musela přijít přítelkyně, že si něco pustí, když jsem zrovna psal. Ani ne po čtvrt hodině jsem se šel napít a v televizi zrovna shlédl scénu, kde se Chuckie Sullivan (Ben Affleck) snaží sbalit vysokoškolačky, ale jeden vysokoškolák na něj machruje, jak je chytrý. Přijde Will Hunting (Matt Damon) a na vysokoškoláka chrlí tolik informací, že ten floutek se zmůže jen na něco jako: "No a co, že seš nejchytřejší člověk na světě? Já budu mít titul."
Will a Chuckie nejsou zrovna kluci z té nejbohatší vrstvy. Přivydělávají si obyčejnou prací. Will uklízí na univerzitě, Chuckie dělá na stavbě. Jenže mezi oběma chlapci je zásadní rozdíl. Will je génius. Nemyslím tím, že je to jen hodně chytrý kluk, on je opravdu génius. Dokáže řešit rovnice, které neumí řešit ani profesoři, co se jimi zabývají celý život. Žádný z žáků se mu nerovná, nikdo není schopen řešit problémy, které dokáže Will pochopit během chvilky. Shodou okolností a prezentováním vlastních schopností na Willa narazí profesor Gerald Lambeau (Stellan Skarsgård), uznávaná osobnost na poli kombinatoriky. Chce vzít Willa pod svá křídla, ale má to jeden základní problém. Will je zrovna ve vězení.
I když jé génius, Will je zároveň pořádný rapl, s kterým jsou problémy. Vzhledem ke své sečtělosti se dokáže vykecat z většiny přestupků, ale tentokrát u soudu nepochodil a musí si odpykat trest. Profesor Lambert je však za něj ochoten zaplatit kauci. Má to jen dvě podmínky. První - Will s ním bude spolupracovat a společně budou řešit matematické problémy. Druhá - Will bude muset docházet za psychoterapeutem, aby nedělal další problémy a dal se trochu zvládnout. Druhá podmínka se ukazuje jako velmi problematická. Will si nechce nechat pomoct, místo toho donutí v podstatě každého terapeuta utéct. Pak ale narazí na Seana Maguira (Robin Williams). Kámen narazil na kámen.
Když jsem snímek sledoval, nemohl jsem uvěřit tomu, že autory scénáře jsou skutečně ti dva kluci - Matt Damon a Ben Affleck. Ten scénář má smysl, má hloubku, obsahuje scény a dialogy, na něž by se nezmohl ani mnohý scénárista s dlouholetou praxí. Výše zmiňovaná scéna v baru, ale i jakákoli další Willova argumentace, to je neskutečná smršť slov. Ale je to napsáno skvěle, uvěřitelně. Hodně tomu na síle ještě dodávají herecké výkony. Matt Damon je naprosto skvělý a já se divím, že teď dělá raději akční filmy. Dramatické herectví je to, kde se skutečně uplatní. Ben Affleck hrát neumí, to je prostě dané. V konkurenci Damona, Williamse a Skarsgårda podává výkon nejhorší, o tom prostě nemá cenu debatovat. I on však má jeden světlý a silný moment. Druhým hereckým diamantem je Robin Williams, u něhož mě velmi mrzí, že těch dramatických rolí nehraje více. Je v nich naprosto úžasný - např. remake "Insomnie". Gus Van Sant předvádí pevnou režii, a tak je "Dobrý Will Hunting" jedním z nejlepších filmů ve filmografii mnoha lidí, kteří se na snímku podíleli. Oscary za scénář a pro Robina Williamse naprosto zasloužené, stejně jako sedm dalších nominací i v hlavních kategoriích. Čekal jsem na snímek velmi dlouho, oddaloval jsem jeho zhlédnutí, ale jsem rád, že se na něj konečně dostalo. Tohle je skvost. I když se v něm - hlavně na konci - zračí určitá naivita a nutnost happy endu, stejně se tenhle snímek zařadí k tomu nejlepšímu, co jsem kdy viděl.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když si myslíte, že géniové to mají jednoduché.
Hodnocení: 95 % za neskutečný scénář a skvělé herecké výkony


Žádné komentáře:

Okomentovat