pondělí 8. dubna 2013

Luxo junior (krátký film, 1986) - 80 %


Luxo junior (Luxo Jr., 1986)
"Luxo junior" je film, který skutečně můžeme považovat za převratný. Je to první snímek, který byl produkovaný pod značkou Pixar. "André a včela" byl sice první CGI film, pod kterým byl podepsaný John Lasseter, i když tenkrát ještě jako animátor, ale teprve "Luxo junior" znamenal kroku kupředu, krok, který následně vyústil v první celovečerní film Pixaru, legendární "Příběh hraček", který se na světlo světa dostal až v roce 1995, kdy přece jen technologie byli propracovanější a bylo o něco méně náročné animovat na počítači celý film, nikoli pouze poměrně krátkou sekvenci.
"André a včela" byl snímek, který přinesl CGI do animovaného filmu, "Luxo junior" pak snímek, který do CGI animovaného filmu přinesl skutečně příběh, silný příběh, který divákovi opravdu něco řekne. Že je to prezentováno dvojicí stolních lamp? Ale to přece vůbec nevadí. Stačí, když se jim dají nějaké specifické vlastnosti a jejich vystoupení je na hranici geniality, jako je to v tomto případě. Lampy nemají oči, nemají tváře, nemají svaly, které by se mohly hýbat, přesto dokonale zvládají mimiku a gestikulaci. Jen tím, že se pohybují trochu víc, než je na lampy zvyklé. "Luxo junior" není snímek o moc delší než "André a včela", ale nechybí mu akce, nechybí mu vtip a dokonce dojde i na emoce. Vše je to koncentrované v příběhu o jedné velké lampě, jedné menší a jednom míčku. Když chce v lidech vzbudit cit, nějakou emoci nepotřebujete k tomu mnoho prostoru, ale dobrou myšlenku a povedené zpracování. To "Luxo Junior" má. Díky vzniku tomuto snímku mohlo začít své impérium budovat jedno z nejvlivnějších produkčních studií na světě.
Abych ještě nezapomněl, snímek má skvělou zvukovou stránku. Jen si ji poslechněte a uvědomíte si, že i tenhle filmeček byl propracovaný skutečně do detailu.
Odkaz na film: Luxo junior (němý film)
Hodnocení: 40 % za to, že v tomhle krátkém animáku už je všechno - příběh, emoce i akce


Žádné komentáře:

Okomentovat