pondělí 8. dubna 2013

Nitemare (krátký film, 1980) - 70 %


Nitemare (1980)
"Nitemare" není filmeček dlouhý, podobně jako je tomu v případě prvního krátkého filmu Johna Lassetera s názvem "Lady and the Lamp", ale tenhle rozhodně stojí za to. I když je animace jednoduchá, rozhodně nečekejte 3D ani barvu, ale klasickou animaci navíc více méně jen v kresbě tužkou, jenže o tohle v tomhle studentském filmu nejde. A když už jsme u toho, ta kresba vypadá stejně skvěle. Tvary jsou dodrženy, poznáte, o co se jedná a navíc nechybí ani výrazy, které jasně svědčí o emocích. Jenže to není všechno. John Lasseter se v pozdějších letech vyznačoval tím, že jeho díla mají příběh. Přesně tohle je možné říct i o snímku "Nitemare". Filmeček je jen necelou minutu dlouhý, přesto zde máte děj. A hlavně ukázku nádherné fantazie.
Znáte ten dětský strach, kdy po zhasnutí nevíte, jestli na vás ve tmě v noci něco nečeká? Já sám jsem o tom kdysi napsal povídku s názvem "Stokaři". John Lasseter o tom natočil tenhle krásný krátký film. Vytvořil monstra z naprosto obyčejných věcí, ale to není všechno. Dal příběhu i výbornou pointu. Na třiadvacetiletého mladíka to vůbec nebylo špatné, ale je pravda, že v budoucnu se ještě mnohokrát překoval. Pravdou však zůstává, že příběhově je "Nitemare" mnohem lepší než třeba "André a včela". Jo, kdyby tak člověk uměl kreslit a věnoval se tomu, už mohl být někde jinde. Takový Jan Pinkava už má díky Pixaru i Oscara. Ale na "Geriho hře" se budu věnovat až jindy.
P.S.: Kdo nemá rád prozrazování děje, tak ať tohle nečte. "Nitemare" ve verzi, která je dostupná, je podobně jako "Lady and the Lamp" nekompletním snímkem. Chybí zde finále - příšerka, která si ublíží, se rozpláče a chlapec ji vezme k sobě do postele. Zhasne a najednou slyšíme nábytek, jak se znovu pohybuje. Chlapec rozsvítí a my vidíme všechny příšerky v chlapcově posteli. Doufám, že John Lasseter někdy vypustí ven kompletní filmy "Lady and the Lamp" a "Nitemare".
Odkaz na film: Nitemare (beze slov)
Hodnocení: 70 % za to, že tenhle studentský projekt Johna Lassetera prostě stojí za to


Žádné komentáře:

Okomentovat