úterý 16. dubna 2013

The Green Hornet (seriál, 1966-1967) - 70 %


The Green Hornet (1966-1967)
Myslel jsem si, že seriál budu hodnotit poměrně negativně, ale když se srovná s dalšími seriály z té doby (např. "Batman") přece jen z tohoto srovnání "The Green Hornet" vychází jako vítěz. Čím je to dáno? Tak těch faktorů je hned několik, ale pěkně postupně. Nejprve o tom, jak vlastně seriál vznikal. I když to tak vypadá "Zelený sršeň" není původně komiksovým hrdinou, ale hrdinou rozhlasovým, který se objevoval v éteru od roku 1936 nepřetržitě do roku 1950. i když na různých stanicích, a pak se vrátil ještě v roce 1952. Nové rozhlasové díly pak natočeny nebyly. To už ale stačil vzniknout televizní seriál "The Green Hornet" v roce 1940 a jeho pokračování "The Green Hornet Strikes Again!" (také 1940). Nejúspěšnějším se ale stal seriál z roku 1966, na který se chci dnes soustředit. Mezitím samozřejmě vznikaly i komiksy o tomto hrdinovi, v roce 2011 jsme se dočkali i snímku "Green Hornet", který šel i v českých kinech a kde jsem se s ním poprvé setkal i já.
Seriál je velmi obdobný, i když příběh v pozadí zde není tak rozpracovaný. Jedná se, jak bylo na tehdejší dobu zvykem, o sled jednotlivých epizod, které na sebe nějak zásadně nenavazují, pokud se nejedná o epizodu, která je rozprostřena do dvou dílů. V seriálu jsou tyhle dvoudílné epizody celkem tři. Příběh je pak spojován především postavami, které se v něm vyskytují:
  • Green Hornet (Van Williams) - Asi nejznámější postava v hercově filmografii. Green Hornet je vlastně maskovaný detektiv, který je na hraně zákona, ale je mnohem kontroverznější postavou než tehdejší Batman, což byl maskovaný superhrdina, trochu šašek. Green Hornet není všemi přijímán jako hrdina a to je jeho kouzlo. Někdy skutečně jedná jako zločinec, aby svou pověst přiživil. Jinak je to geniální detektiv, který nepoužívá střelné zbraně, ale high tech hůlku, která dokáže na dálku odhodit předměty, vyrazit dveře, apod. Taková telekinetická hůl vlastně. Green Hornet je nadmíru inteligentní a celkem dobře se pere. V reálném životě je Green Hornet vydavatelem novin Brittem Reidem. 
  • Kato (Bruce Lee) - Ano, tohle je role, kterou se proslavil Bruce Lee v Americe, bohužel role, o kterou sám tak úplně nestál. Kato je sluha Britta Reida a řidičem a parťákem Green Horneta. I když má očividně lepší bojové schopnosti - aby ne, je to Bruce Lee! - nemá tolik prostoru, aby cokoli předvedl. Sem tam v dílu neřekne skoro nic a jeho bojového umění si také moc neužijeme. Právě to byl důvod, proč "The Green Hornet" skončil poměrně brzy. Bruce Lee ze sebe nechtěl dělat jenom vedlejší, i když oblíbenou postavičku. Rozhodně by si zasloužil lepší úlohu.
  • Lenotre Case (Wende Wagner) - Lenore je zvaná Casey a je to sekretářka Britta Reida, jedna z osob, které vědí, že Britt je ve skutečnosti Green Hornet, a to i přesto, že na něj velmi často sám nadává. Jedná se o vedlejší postavičku, která má ještě méně prostoru než Kato, ale sem tam se dostane do popředí. A hlavně, je to ženský prvek v seriálu, který je - jak jinak - výrazně maskulinní.
  • Mike Axford (Lloyd Gough) - Mike je redaktorem v Brittových novinách. Jedná se o klasickou postavu, která neustále pase po tom, aby dostala Green Horneta za mříže. Pro něj je to gauner a zločinec a nic nemůže změnit jeho zarytý názor. Sám se díky tomu ale dostává do problémů a nejednou ho Green Hornet musí zachránit. Nepřipomíná vám to trochu vztah Spider-Mana a J. Jonaha Jamesona?
  • Právní zástupce Krank Scanlon (Walter Brooke) - Třetí člověk, který mimo Kata a Casey ví, že Britt je Green Hornet. Právě zástupce Scanlon je tím, kdo mnohdy Green Hornetovi dává případy a také informace k jejich řešení.
Tohle je výčet hlavních postav, které se v seriálu objevují. Jsou zde pak vedlejší postavičky malé a samozřejmě záporáci, kteří se v podstatě každý díl mění. Jen tak pro zajímavost, z těch známějších herců dojde třeba i na Johna Carradina v dílu "Alias the Scarf". Green Hornet a jeho věrný Kato se se všemi musí utkat, a i když se dostavují komplikace, vždy jsou to oni, kdo vítězí. Ale to je celkem pochopitelné. Co je na příběhu skvělé, to je skutečnost, že není až tak jednoznačný. Nesnaží se zbytečně moralizovat, v čemž je rozhodně lepší než seriál "Batman" z té doby. Mimochodem ve třech dílech "Batmana" se Green Hornet i Kato skutečně objeví. Crossovery nejsou vymožeností dneska. "The Green Hornet" je seriál, kde máme kladného hrdinu, ale ten se tak nechová za každou cenu. Někdy je ochoten se spolčit se zločinci, aby je nakonec dostal za mříže, dojde i na vydírání, apod. Vždy ale sleduje ochranu nevinných, těm by nikdy neublížil. Pořád je to zásadový člověk a já si myslím, že takhle měl vypadat i "Batman", ale bohužel. "Batman" Adama Westa je trochu někde jinde. Však si o něm také ještě něco povíme. Těch dílů má ale "Batman" docela dost, tak si budete muset počkat, až je všechny zhlédnu. Bojím se, že to bude celkem utrpení, i když místy se mi vrací vzpomínky, nejspíš na nějakou rakouskou televizi, kde to před lety muselo běžet.
Proč je "The Green Hornet" tak dobrým seriálem? Především je to proto, že i po letech se dá pořád sledovat, a to už je mu skoro 50 let. Neříkám, není to pro každého, ale obdivuji na něm několik aspektů. Tou první je účast Bruce Leeho a já jsem rád za každý kousek, v němž ho mohu vidět. Tím druhým je fakt, že je to místy zábavné. Ne nuceně, ale lehce, hezky. Seriál není vizuálně přeplácaný, i když dvoudíl s názvem "Invasion from Outer Space" je vizuální šílenost dost velká. Přesto ale je to pořád v mezích. Postavy jsou navíc příjemné a skutečnost, že je zde určitá nejednoznačnost v osobnosti Green Horneta mi sedí. Tenhle seriál může zaujmout i lidi, kteří komiksové hrdiny moc nemusejí. Ta maska je přece jen škraboška a sci-fi prvků seriál moc nemá, i když i za ně jsem rád. Na své si přijdou milovníci různých arzenálů, protože Green Hornet má vychytávky, které často používá. Tou nejkrásnější je automobil Black Beauty.
Seriál běžel pouze v rámci jedné sezóny, protože Bruce Lee si až moc dobře uvědomoval, že jeho postava je jen poskokem a v takové pozici by zůstala. Seriál měl celkem 26 dílů, každý zhruba 20 minut čistého času. Vysílalo se od září 1966 do března 1967.
Kdy je na seriál vhodné kouknout: Když máte chuť na něco starého, sem tam trochu hloupého, ale pořád snesitelného.
Hodnocení: 70 % za skvělého Bruce Leeho, který dostal málo prostoru, ale také za celkem zajímavou postavu Green Horneta


Žádné komentáře:

Okomentovat