neděle 21. dubna 2013

Nevědomí (2013) - 60 %


A man, wearing a white jacket with a gun on his back, walks through a destroyed bridge. The tagline "Earth is a memory worth fighting for" appears on the top while Tom Cruise's name, the title of the film, the rating and the rest of the credits appears on the bottom.
Nevědomí (Oblivion, 2013)
Tom Cruise je miláček davů, ale stejně tak jsou zde další davy, které ho budou nenávidět. Může za to jeho oddanost scientologické církvi a některé excesy, které díky tomu měl a názory, které prezentoval. I když se loni mluvilo o tom, že by měl církev opustit, nejsou zatím potvrzené zprávy, že by k tomu nakonec skutečně došlo. Přesto mu ale stále nejde vzít jednu základní věc. Tom Cruise je herec, který přes svou kontroverzi dokáže do kina přilákat diváky. Je to hlavně proto, že si vybírá filmy, které mají komerční potenciál. Pokud se podíváme na jeho poslední filmy - "Mission: Impossible 4", "Zatím spolu, zatím živí", "Rock of Ages", "Valkýra" nebo "Jack Reacher", pouze ve dvou případech ("Rock of Ages" a "Zatím spolu, zatím živí") se stalo, že by si na sebe film v Americe nevydělal. Předpokládá se ale, že celosvětové tržby filmy zaplatily, snad jen "Rock of Ages" na tom bylo nejhůře, ale Tom Cruise se rozhodně neztrapnil. Spíš naopak. Osobně mám ale film ze všech pěti jmenovaných nejraději.
Pokud se ale podíváme na všech pět filmů, nebo alespoň ty čtyři, ve kterých Cruise hrál hlavní roli, ve všech je to role poměrně akční, ve většině role velmi fyzicky náročná. Přesně taková je i role ve filmu "Nevědomí". Rozhodně se nešetří, a to už mu letos bude 50 let. Na takový věk je na tom skutečně dobře a předvádí nám to docela rád. Bohužel filmy, kde hraje, jsou přece jen trochu klišovité. Když si k filmu v kině sednete, řeknete si, jak to tentokrát Cruise asi přežije. Nějak si nedovedu představit, že by na konci filmu nebyl živý. Je to skoro nemyslitelné. Co myslíte, jak to dopadne v tomhle snímku? No, musím říct, že scénáristé tomu dali určité kouzlo.
"Nevědomí" je film vyprávějící příběh o tom, jak byla Země téměř zničená válkou, která propukla poté, co planetu napadla jiná rasa, jejíž domov byl zničen. Lidé se ubránili a válku vyhráli, ale Zemi přesto musí opustit. Již nebylo možné, aby zde dál žily, protože vlády musely vypustit jaderné hlavice. A tak se obrovské vesmírné lodě snaží vysát všechnu vodu z moří, aby tato byla přenesena na Saturnův měsíc Titan, kde by lidstvo mělo nalézt nový domov. Tom Cruise je Jack Harper, který spolu s Victorií (Andrea Riseborough) stráží věže vysávající oceány, aby je neohrožovali vetřelci, kteří se na Zemi ještě skrývají. Jsou nebezpeční a v plánu mají podle všeho zničit lidstvo úplně. Vysávání oceánů je skoro u konce, ale Jack s Victorií začínají mít stále větší problémy s obrannými sondami, které se ztrácejí, případně mají problémy s nefunkčností. Na jedné výpravě za opravou sondy zjišťuje, že v celém jeho životě je možná trochu víc, než si celou dobu myslel.
Tom Cruise podává dobrý výkon, a jelikož je na plátně v podstatě celou dobu, musíte ho snést. Nemyslím si však, že by to mělo být nějak komplikované. Ten člověk je na pohled prostě sympaťák a hraje postavu, kterou je možné si snadno oblíbit. Takových je většina. Film navíc disponuje herci jako Morgan Freeman a Olga Kurylenko, s nimiž se ztotožňuje docela snadno. Co mě ale stejně nejvíc uchvátilo, to byl sci-fi svět, který nám byl prezentován. Fungoval skutečně dokonale. Krásná postapokalyptická Země, dokonalé triky, výborné sci-fi technologie. "Něvědomí" si však přece jen dovolilo ten komfort a kopírovalo filmy jiné - najdete zde trochu s filmů jako "Planeta opic", "Matrix" nebo "Prometheus", ale díky osobě režiséra a postavě Olgy Kurylenko dojde i na podobnost s "Tron: Legacy".
Co osobně považuji za největší problém, to je odhalování pravdy. Není to zas tak nic velkého, objevného, nečekaného. Když seto tak vezme, je to vlastně poměrně jednoduché řešení, které jsme měli celou dobu před sebou. Asi to zase tolik nepřekvapí, ale je to minimálně ucházejí. Jenže "Nevědomí" ke konci přece jen začíná nudit a je to už něco jako "Den nezávislosti", trochu možná také "Hvězdné války". Považovat "Nevědomí" za zklamání bych si však nedovolil. První polovina, skvěle vystavěný svět a pravidla, výborné efekty, to je přece jen dobrý nadprůměr. Zbytek se trochu táhne, ale sem tam na mě padla velmi příjemná nostalgie. Scény u jezera mi promlouvaly rovnou do duše.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete vidět Cruise v pořád dobré formě.
Hodnocení: 60 % za to, že než se došlo k vysvětlení, tak to bylo skutečně povedené sci-fi


Žádné komentáře:

Okomentovat