pondělí 18. února 2013

Rio Bravo (1959) - 80 %


Rio Bravo (Rio Bravo, 1959)
John Wayne, známý jako Duke, je prostě klasikem amerického westernu a film "Rio Bravo" patří k tomu nejklasičtějšímu, co můžeme v americkém westernu s Waynem najít. Jednoduše řečeno, je to klasika. Ve filmu se spojilo několik zajímavých faktů. Kromě toho, že je barevný, se John Wayne sešel s režisérem Howardem Hawksem, který se proslavil filmy jako "Hluboký spánek", "Červená řeka" nebo podílem na filmu "The Thing from Another World", abych trochu zabrousil do hororového hájemství, ale pravda, u tohohle filmu nebyl hlavním režisérem.
Kromě spojení skvělého herce a zajímavého režiséra se u filmu sešly ještě další faktory. Vedlejší postavy, které zaujmou, příběh, který je překvapivě komorní a přesto vás nadchne, ale také skvělá konfrontace Wayna s ženskou hrdinkou, kterou ztvárnila Angie Dickinson, kterou jsme mohli vidět ve filmu "Oblečen na zabíjení". Jejich konfrontace a vztah, který ve filmu vzniká je skutečně výbornou ukázkou toho, jak dokáže fungovat chemie dvou naprosto odlišných charakterů.
Jak jsem říkal, jedná se o poměrně komorní film, který se celou dobu odehrává v jednom městečku a povětšinou v interiérech. Film tak byl celkem levný, ale nikoli v tom špatném smyslu slova. Howard Hawks dokázal skvěle využít omezeného prostoru, aby rozehrál zajímavý vztahový western, kterému nechybí akce. John T. Chance (Wayne) je šerifem městečka, jehož zástupcem je chlapík, kterému říkají Dude (herec a zpěvák Dean Martin). Kromě toho je tu ještě mladý a čestný hoch Colorado Ryan (herec, ale především zpěvák Ricky Nelson), který šerifovi hodně vypomáhá. Také se z něj stane zástupce. Tahle trojice by byla celkem v pohodě, kdyby John T. Chance neměl problémy s jednou ženštinou, s kterou je neustále v konfliktu, ale především pak s bratry Burdettovými, kteří mu za každou cenu hodlají znepříjemnit život. Nemluvě ještě o tom, že Dude má docela problémy s alkoholem.
Vztah k ženě, problémy zástupce Duda, banda grázlů a do toho ještě ukecaný Stumpy, tohle jsou problémy, které šerif musí vyřešit. Dvouhodinový western, který je jiný než ostatní, naprosto chybí otevřené pláně, koně, ale přesto takový, který je tak silně westernový, že si budete říkat, proč takových nebylo víc. Jsou zde čestní muži, silné ženy, zloduchové, kteří sice nejsou nijak ikoničtí, ale nikdy nenechají ty správňáky na pokoji. Kdo ale vyhraje? Film se nesnaží o nějaká velká melodramata, snad pouze v osobě Duda, ale spíš se drží klasické cesty, že dobro vítězí nad zlem. A vůbec to nevadí, protože v tomhle případě to prostě uvítáte.
Howard Hawks do dvou důležitých postav obsadil zpěváky, jak jsem výše popsal, a musím říct, že si zvolil dobře. Navíc, jako inteligentní muž, nevyužil jen toho, že muži mají trochu toho hereckého nadání, ale do filmu začlenil i jejich zpěv. Každý má naprosto jiný hlas, a když společně zpívají, je to skutečně hezký zážitek, oživení filmu, který se pomalu blíží ke svému konci. Dean Martin má navíc skutečně krásný hlas. Howard Hawks tak dokázal ukočírovat film, který je výborným westernem a který může nadchnout i ty, kteří tomuto žánru příliš neholdují. Není to jen střílení, tohle je konverzační drama i komedie.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete klasický americký western.
Hodnocení: 80% za skvělý komorní western s postavami, jaké na Divokém západě chcete


Žádné komentáře:

Okomentovat