pondělí 9. března 2015

Gigant, Sobota, Zloděj životů, Nejlepší člověk, Planeta upírů


Gigant (Giant, 1956) - 65 %
Elizabeth Taylor je tu krásná a nelze jí prostě nic vytknout. Navíc vždycky uměla hrát. Rock Hudson je dobrý, ale to, co předvádí James Dean, hlavně ve druhé polovině filmu, to je prostě paráda, protože tady je vidět, že talentu měl v sobě opravdu dost. Jenže i tak mě ten film moc nebavil. Je to zajímavá sága, hlavně pokud se týká délky let, které prostupuje, ale výjimečnou pro mě není.

Sobota (1944) - 65 %
S Oldřichem Novým čekáte romantickou komedii. Tak tu určitě nečekejte, i když ona to romantika je, ale dramatická. Vdaná žena se zamiluje do okouzlujícího muže, který jí slibuje všechno, dokud ona nezjistí, že on je také svázaný manželstvím. Film o tom, že člověk dělá chyby a že někdy je možné je napravit. Oldřich Nový ukazuje, že i vážnější role mu sluší.

Zloděj životů (Taking Lives, 2004) - 30 %
Tak tohle bylo hodně velké zklamání. Po první scéně je člověk natěšený, protože by to mohlo být něco skutečně dobrého, napínavého, ale ono se z toho napětí záhy vytrácí, protože divákovi je hned jasné, koho vlastně hledají. Nic na tom nemění ani twist v závěru, který byl stejně průhledný. Jen ta nahá Angelina to vytáhla na těch pár procent.

Nejlepší člověk (1954) - 50 %
Vlasta Burian tu dostal minimum prostoru, i když on by měl být teoreticky hlavní postavou, a to nikoli jen pro své herecké a komediální schopnosti, ale primárně pro dějové rozložení filmu. Nakonec se ukazuje, že tu není hlavní postava, ale že tohle je jen variace na český Kocourkov, která není moc zdařilá.

Planeta upírů (Terrore nello spazio, 1965) - 70 %
Přiznám se, že jsem čekal přece jen ještě trochu víc, na druhou stranu je třeba si uvědomit, že tohle pořád strčí do kapsy mnohá americká béčka 50. a 60. let. Je to krásně studiové, efekty a triky jsou jednoduché, ale prostě dostatečně efektní pro potřeby filmu. Navíc je tu pak hororový prvek, který je skutečně děsivý. Jo, jako béčko tohle funguje prostě dobře a já jsem se u filmu bavil. Navíc je to vizuálně parádní. Krásně kýčovité.

Žádné komentáře:

Okomentovat