pátek 13. března 2015

Dvanáct rozhněvaných mužů, Atentát, 88, Babička, Kód Enigmy


Dvanáct rozhněvaných mužů (12 Angry Men, 1957) - 100 %
Zase jednou jsem filmu nevěřil a musel jsem se na vlastní oči přesvědčit, jestli je skutečně tak skvělý, jak se o něm mluví. No, co si budeme povídat, je výborný. To, jak dokáže hodinu a půl dlouhý film, který se odehrává na jednom místě, strhnout, to je skoro neuvěřitelné. Výborní herci, kteří tenhle příběh dokázali podat dokonale.

Atentát (1964) - 80 %
Jiří Sequens prostě uměl natáčet akční filmy, které nejsou úplně tupé, ale strhnou vás. Tady navíc v podstatě chybí jakákoli ideologie a je zaměřeno jen na to, jak probíhal nebo mohl probíhat atentát na Heydricha, respektive jak probíhalo jeho zákulisí a to, co následovalo. Mnohé je jen z dialogů, ale ono to někdy celkem stačí.

88 (2015) - 40 %
Kdyby tam nehrála Katharine Isabelle, která se přece jen snaží, tak ten film ničím moc nezaujme. No dobře, nějaké ty filmové legendy zde přece jen jdou. Christopher Lloyd tu má roli, která pro něj přece jen není typická. Ale sedla mu. Nápad zajímavý, ale jinak jsem z toho takový spíše unuděný, i když zde byla i snaha o gore.

Babička (1940) - 75 %
Téhle české klasice jsem nikdy moc nedal a "Babičku" jsem nikdy nečetl. Nevím, jestli se to někdy změní, protože tu potřebu rozhodně nemám. Jenže i když nemám chuť ten příběh číst, prostě se mu nemůže vzít, že je v něm něco krásného českého, něco, co vás přiměje se zamyslet nad tím, co vlastně jste a kde jste. Ale v klidu, ono to po zhlédnutí zase vyprchá.

Kód Enigmy (The Imitation Game, 2014) - 80 %
Netuším, jak moc si snímek pohrává s fakty a co fabuluje, ale je to celkem jedno, protože je to příběh uvěřitelný, a to je hlavní. Jsou zde skvělé postavy, kterým celkem očekávaně vévodí Benedict Cumberbatch, který se profiluje v jednoho z nejlepších britských herců současnosti. Anebo už jí je? Líbí se mi, že má snímek i přesah nad rámec válečného námětu.

Žádné komentáře:

Okomentovat