pondělí 16. března 2015

Lesní jahody, Erotikon. The November Man, Extase, The Retrieval


Lesní jahody (Smultronstället, 1957) - 80 %
Film o jednom starém pánovi, který si jede pro uznání za svou práci? Vlastně road movie z roku 1957? V režii Ingmara Bergmana? S jeho surrealistickými obrazy, kterých není moc, ale stejně vás dostanou? Třeba hned na začátku? A že je to dobré? No, posuďte sami, protože ono to opravdu dobré je, až to člověka překvapí, jak moc dobré.

Erotikon (1929) - 70 %
Zajímavý český kus, který si rozhodně zaslouží pozornost, a to nejen proto, že jsem si až s ním uvědomil tu strašnou výhodu němého filmu - můžete angažovat i herce zahraniční a nemusíte si dělat starosti s tím, že je budete muset dabovat. Na svou dobu ale velmi skandální, v současnosti stále aktuální, i když ne už tak překvapivý film. Tematicky překvapivě pořád živý.

The November Man (2014) - 75 %
Výborný akční film, který má příběh, co odsýpá, a navíc ještě hrdinu, s kterým se dobře celá ta hodina a tři čtvrtě táhnout. Pierce Brosnan ukazuje, že má pořád na akční postavy, navíc takhle správně drsné, které nemají slitování. Tohle se mu povedlo a dokázal bych si představit, že by mě zaujal i v dalších filmech.

Extase (1933) - 70 %
Gustav Machatý ukazuje, že uměl točit lidská dramata a že tenhle snímek není jen o tom, že se v něm objevuje odhalená žena, což je na svou dobu přece jen pořád docela odvážné. No, co si budeme povídat, ono to ani v dnešním mainstreamu není tak tradiční. To, jak se zde mění životy jednotlivých hrdinů, je skvěle napsáno a zahráno.

The Retrieval (2013) - 55 %
Čekal jsem přece jenom něco malinko westernovějšího v tom klasickém smyslu, ale ono se i tohle dá. Přece jen je to pouť dvou mužů, nebo spíš muže a kluka, která je místy hodně emotivní a které to prostředí a doba sluší. Ten konec asi nijak moc nepřekvapí, ono to k němu směřuje, ale trochu nad průměr bych tomu i tak dal.

Žádné komentáře:

Okomentovat