sobota 7. března 2015

K smrti odsouzený uprchl, Kristian, Convict, Katakomby, He Who Dares: Downing Street Siege


K smrti odsouzený uprchl (Un condamné à mort s'est échappé ou Le vent souffle où il veut, 1956) - 80 %
Nesmírně zajímavý snímek, který je ve svém provedení velmi poklidný, a to i přesto, že jde o únik vězně. Svou poetikou je to film noir, ale bez akce, velmi zpomalený. Vůbec to ale nevadí, protože to, jak sledujeme všechno dění očima toho, kdo chce uprchnout, vytváří dostatečné napětí, ale kromě toho také silné, emotivní situace. A to i bez hudby. Ono to jde, když se chce, je se musí i trochu umět chápat film a jeho možnosti.

Kristian (1939) - 90 %
Další skvělá ukázka toho, že jsme natáčeli opravdu výborné filmy, ať už je to jen komedie, anebo v tomto případě komedie romantická. Je to zábavné, ale je to i chytré, což je v dnešní době poměrně unikát. Takové komedie už natáčet neumíme, a mám pocit, že je to i proto, že dnes prostě nemáme tak zajímavé herce.

Convict (2014) - 40 %
Ale jo, až na to, že to bylo takové trikově nudné, myslím v oblasti krve a násilí, tak se mi tenhle film zamlouval dost na tolik, abych mu dal alespoň těch 40 %, a to i přesto, že je to vlastně jen jedno velké klišé a v oblasti vězeňského dramatu to nepřináší nic naprosto nového. Ale ono to vězení prostě má svoje kouzlo. Hodně temné kouzlo.

Katakomby (1940) - 90 %
Vlasta Burian je skutečně Král komiků a v tomhle snímku to dokazuje mimo jiné tím, že je jeho postava skutečně správně cynická a vlastně i zlá, ale stejně tak je neodolatelná. Navíc každá další postava, která ve filmu je, mu skvěle nahrává na smeče, nejlépe pak Jaroslav Marvan a Theodor Pištěk, i když v jeho případě většinou stačí i mlčení. Vlasta Burian byl prostě neskutečný bavič.

Když už má Amerika svoje dva filmy o tom, jak byl napaden Bílý dům, tak proč by Británie neměla alespoň jeden o tom, jak byla napadena Downing Street? To si nejspíš řekli tvůrci a zkopírovali příběh amerických filmů a napasovali ho do britských kulis. Jo, a k tomu ještě přidali herce, na které se ale ani trochu dobře nekouká.

Žádné komentáře:

Okomentovat