čtvrtek 12. března 2015

Desatero přikázání, O věcech nadpřirozených, Hercule Poirot: Cornwallská záhada, Anna proletářka, Soudce


Desatero přikázání (The Ten Commandments. 1956) - 80 %
Pokud si něco představujete pod pojmem historický hollywoodský epos, tak to může být právě tento film. Ta náboženská problematika je tu celkem akcentována, ale je také celkem fajn, jak je to natočeno. Jsou zde velkolepé scény, některé trikově bohaté, i když to dnes už nevypadá tak dobře, ale celkově to k tomu sedí. Charlton Heston jako Mojžíš byl výborná volba.

Tři překvapivě dobré povídky, kdy ta první je dobrá ze začátku, pak je trochu otravná, druhá je díky pánům Marvanovi a Novému vtipná, i když překvapivě nekončí tak pozitivně, jak by si jeden myslel, no a poslední, třetí, je díky dědovi docela děsivá a ke konci až hororová, a to i díky Kopeckého teatrálnímu výkonu. Nečekal jsem, že to bude až tak zajímavé.

Hercule Poirot: Cornwallská záhada (Agatha Christie's Poirot: The Cornish Mystery, 1990) - 75 %
Prostředí malého města je pro potřeby krátkého příběhu využito naplno, navíc ty reálie jsou strašně krásné. Ale mám na mysli i lidi a to, jak se dívají na člověka a na jeho zločin, i když neprokázaný. Hercule Poirot opět ukazuje trochu drsný smysl pro humor, který ale funguje a dostáváme tak originální řešení zločinu.

Anna proletářka (1952) - 15 %
Nedá se nic dělat, ale takové filmy jsou opravdu jen propagandistické zlo. Film o tom, jak dělník vítězí, anebo je tím utlačovaným, což znamená, že musí vzít moc do svých rukou, aby nakonec zvítězil a potlačil to zlo, které představuje vyšší vrstva. Špatně natočené, otřesně zahrané a navíc tak politické, až to bolí.

Soudce (The Judge, 2014) - 80 %
Kromě toho, že mám rád filmy, kde se řeší vztahy mezi postavami, které si zamilujete, tak se mi v případě "Soudce" také líbí skutečnost, že je to výborná kombinace dramatu a humoru. Není to přímo třeskutý humor, ale některé scény jsou vhodně odlehčené, stejně jako je děj odlehčený některými postavami. A přesto zůstává dostatečně uvěřitelný.

Žádné komentáře:

Okomentovat