pondělí 23. března 2015

Jeřábi táhnou, Křidýlko nebo stehýnko, Wicked Blood, Slovo dělá ženu, Krevní pouto


Jeřábi táhnou (Letyat zhuravli, 1957) - 80 %
Po druhé světové válce a hlavně po smrti Stalina se zase Rusové pustili do filmů, které skutečně stojí za to. Tenhle romantický příběh má neskutečně krásnou kameru, ale on i příběh je krásný. Trochu to má z realismu, ale přitom je tu pořád vlastenectví, i když se rozhodně nedá mluvit o silně socialistickém filmu. I proto se vyplatí na něj podívat.

Křidýlko nebo stehýnko (L'aile ou la cuisse, 1976) - 80 %
Už dlouho jsem neviděl nějakou komedii s de Funèsem, a tak jsem docela rád, že tou další byla zrovna komedie o jídle. Jakmile je někde jídlo, hned mě ten film baví o hodně víc. Třeba "Lásce na kari" ta indická kuchyně strašně pomohla. Tady toho jídla zase tolik nebylo, ale spojení dvou skvělých komiků tomu dalo svoje. Výborně jsem se bavil. Tyhle filmy navíc dávám jen v češtině, což má ještě kouslo navíc.

Wicked Blood (2014) - 60 %
Nijak výrazný film, ale natočený tak, že to dokáže udržet napětí. Postavy a jejich vztahy jsou docela zajímavé., navíc Abigail Breslin má prostě takový kukuč, že s ní ten film rádi prožijete a fandíte jí. Trochu jsem doufal, že Sean Bean se dožije konce filmu, ale to by prostě nesměl být on. Ale tak vydržel hodně, hodně dlouho.

Slovo dělá ženu (1952) - 60 %
Já vím, že to je strašné v tom, jak to propaguje rovnost, která vlastně nikdy pořádně neexistovala, což je patrné i v současnosti, je to hodně agitační, a vůbec příběh je strašně banální, ale ono je vidět, že se ti herci prostě snažili a že Oldřich nový chtěl pořád hrát, i když role dostával špatné. Chtěl jsem vědět, jak to dopadne, i když to bylo zřejmé. Pravda, ta radost z práce je místy hodně ubíjející.

Krevní pouto (Next of Kin, 1982) - 75 %
Celou dobu se mi honilo hlavou: Tohle je australský horor? To má tak strašně moc z italského gialla, místy i skvělou hudbu, až jsem si to musel ověřit. Výborně laděný mysteriózní horor, který je sice označován jako slasher, ale to označení giallo tomu sluší lépe. Není to explicitní, tedy ne moc, ale o to více je to atmosférické a děsivé.

Žádné komentáře:

Okomentovat