sobota 14. března 2015

Sedmá pečeť, Cesta ven, The Babadook, Čtyři slunce, The Guvnors


Sedmá pečeť (Det sjunde inseglet, 1957) - 70 %
Asi když se na to podívám za 10 let, tak mi to řekne víc, ale teď zatím jsem ještě nebyl schopen docenit to, co Ingmar Bergman v tomhle díle prezentuje. Jsou zde zajímavé postavy a osudy, které jsou zajímavě načrtnuty, celé to má nádech, jenž se vám dostane pod kůži a možná začnete přemýšlet, ale jak říkám, asi ještě potřebuji dozrát.

Dál nic (2014) - 60 %
Ale jo, je to zajímavý pohled na ten náš Kocourkov, kde se vedou žabomyší války, porušuje se zákon a všichni mají pravdu. Je mi z toho na nic, ale když se to tak vezme, tak on z toho ten aktivista, který mi byl hodně protivný, vyšel vlastně ještě nejlépe. Neříkám to proto, že by to bylo špatně, ale spíš proto, že nic jiného tam nefungovalo. Jen on si stál za svým a do jisté míry měl pravdu.

The Babadook (2014) - 80 %
Tohle rozhodně patří k nejzajímavějším hororům posledních let, a to i v tom smyslu, jak jsou prezentovány jednotlivé děsivé scény. Není to nic, co si hraje na lekačky, je to v tomhle smyslu jiné, nové, originální. Toho kluka máte chuť zabít celou dobu, ale on s tou matkou do celé situace a děje dokonale zapadá.

Čtyři slunce (2012) - 40 %
Bohdan Sláma rozhodně nepatří k těm tvůrcům, které bych nějak zásadně vyhledával. Jeho postavy jsou si velmi často celkem podobné, ale dobře, prostě se zaměřuje na určitou skupinu lidí a táhne ho to na venkov nebo malé město. "Venkovský učitel" se mi ale třeba líbil, kdežto "Čtyři slunce" jsou hodně vyprázdněnou výpovědí o tom, že někteří mají ten život celkem na hovno, ale stejně v něm budou pokračovat, protože to ani jinak neumí.

The Guvnors (2014) - 50 %
Ale jo, místy je to natolik drsné, že to s vámi musí alespoň trochu hnout. Je tu jeden skutečný buldok, který je tak hnusnou ukázkou člověka, že vás to musí zaujmout. Ještě ale jeden podobný film a hodně si rozmyslím, jestli někdy navštívím Londýn, protože alespoň podle filmů se tam podobných hrůz děje opravdu hodně.

Žádné komentáře:

Okomentovat