neděle 22. března 2015

Matka Indie, Americký sniper, Slaměný klobouk, Dům kouzel, Lovná zvěř


Matka Indie (Mother India, 1957) - 50 %
Tří hodinový muzikálový indický opus. No, musím říct, že mě to samo o sobě moc nenadchlo a v konečném důsledku se můj dojem jen potvrdil. Je to velké, je to velkolepé, nádherně barevné, je to místy celkem socialistické a v konečném důsledku je to takové celé prostě moc divné a zdlouhavé na to, aby se mi to skutečně líbilo.

Americký sniper (American Sniper, 2014) - 95 %
Čekal jsem, že ten film vlastně bude o něčem jiném, ale tak to hlavně proto, že jsem o něm nic dopředu nechtěl vidět. Zaujalo mě, jak to bylo nakonec možná až překvapivé, ale na druhou stranu se Clintovi nemůže vzít, že se většinou vyvaroval patosu - až na záběry skutečné, které následují před titulky a během nic. Jinak je to ale skvěle zrežírovaný film, kdy hlavně ty válečné scény jsou neskutečné.

Slaměný klobouk (1971) - 70 %
Film, který se prostě nezastaví a jede od začátku do konce. Je to plné bláznivých nápadů. Výborné převedení divadla do filmu s tím, že to má dost z obojího. Ta zápletka je celkem banální, ale to, jak se daří dostat k řešení, je skutečně nápadité. Navíc ta plejáda českých herců rozhodně stojí za to, přičemž Miloš Kopecký je tím, kdo film táhne.

Dům kouzel (The House of Magic, 2013) - 40 %
Ono je asi celkem jedno, jestli bude hlavní postava kocourek, malý želvák, anebo třeba mimozemšťan. Hlavně aby tyhle animované filmy z belgické provenience prostě byly na první pohled roztomilé a byla zde tak větší pravděpodobnost toho, že to na první pohled zaujme děti. To pak člověk ocení "Rebelku", která zrovna takhle prvoplánově roztomilá nebyla.

Lovná zvěř (Fair Game, 1986) - 80 %
Naprosto zaslouženě je tenhle australský film nejen ve své domovině téměř legendární. Je to neskutečně drsné drama o tom, jak si trojice vidláků zasedne na jednu ženu. Ono to není ani tak explicitní, ale to, jak je snímek nasnímán, jaké jsou zde záběry, jaká je zde nejistota, to z něj dělá film, který se směre vyrovnává podobným americkým filmům a v lecčems (práce s exteriéry) je překonává.

Žádné komentáře:

Okomentovat