úterý 25. července 2017

Život je krásný, Osudový kruh, Lhář, lhář, Little Mermaid, Sulemani Keeda




Život je krásný (La vita è bella, 1997) - 90 %
Tohle je film, který ukazuje člověka, jenž dokáže neskutečně milovat, čistě a bez toho, aby byl zlý. Je to možná trochu naivní, ale zároveň je to nádherná ukázka toho, co je v podstatě ideálem lásky k dítěti i ke druhému člověku. Něčeho, co nedokáže v podstatě nikdo z nás. Tak krásné, až z toho v kontrastu k událostem mrazí.

Osudový kruh (Le cercle rouge, 1970) - 70 %
I když jsou zde dobré herecké výkony a scénář není špatný, je to styl, jakým je film natočený, který dovede zaujmout. Styl, kde vyniká hra se zvukem a s tichem. Absence soundtracku je celkem patrná, ale teprve v některých vypjatých scénách si uvědomíte, jak silným nástrojem je ticho. Francouzi nemají jen dobré komedie.

Lhář, lhář (Liar Liar, 1997) - 80 %
Jima Carreyho mám prostě rád a jeho humor mě baví. Pitvoření, k němuž se dovedl ve svých komediích vybičovat, je prostě jedinečné a nikdo jiný takový prostě není. Jeho gumový obličej baví, navíc tady je docela dobře podáno i to morální, které je pointou celého filmu. Některé gagy vás prostě odrovnají.

Little Mermaid (2016) - 30 %
Pokus o převedení klasické pohádky "Malá mořská víla" do současného prostředí, kdy skutečnost, že se jedná o malou mořskou vílu, je v podstatě volná a nemá pro film nějaký zásadní význam. Jde jen o to, že realita může být sakra jiná, než si ji představujeme. V tomhle ohledu však snímek není nijak chytrý.

Sulemani Keeda (2014) - 60 %
I když má Bollywood největší filmový průmysl na světě, co do kvantity mu nekonkuruje nikdo, ani Hollywood. Ale ani v Bollywoodu není jednoduché upsat svůj scénář, což je i základní zápletka snímku "Sulemani Keeda". Hlavně je to ale snímek o dvou mladých mužích, kteří mají sen, ale přitom žijí i celkem obyčejný život. Není to provinční, jen hezky lidské.

Žádné komentáře:

Okomentovat