pondělí 11. listopadu 2013

Casa Carnivora, Poslední narozeniny, Victim, Neusínej 2, Duchové lesa, Šest prstů v Zeleném

A dnes trocha amatérského hororu.
Casa Carnivora (2010) - 70 %
Musím říct, že mě překvapilo, jak neskutečně jednoduše to jde. Co mám na mysli? Atmosféru. Statická kamera, amatérští herci, ale přesto atmosféra, která by se dala krájet. Tohle není kraťas s pointou, ale dopadne na vás tíživým prostředím, strachem, který se skrývá hluboko ve vás. Co byste udělali vy? Také byste vstoupili?
 
Poslední narozeniny (2013) - 60 %
Filmeček na motivy povídky Honzy Vojtíška. Kraťas, který má něco málo přes deset minut. Ukázka toho, jak je možné natočit démonický film bez nějakých speciálních efektů, i když provedení flashbacků je na amatérský film naprosto výborné. Chce to konexe, co si budeme povídat, a je fajn, že jsou tvůrci, co nějaké mají. A že jsou mezi námi ochotní lidé. Opět skvělá atmosféra, i když na hercích je místy až moc vidět, že jsou neherci.

Victim (2012) - 65 %
Miroslav Bula je v první řadě fotograf a už na tomto kraťasu je to vidět. Jeho filmeček je vlastně prezentací fotografií, ale prezentací sestříhanou tak skvěle, že mu na to skočíte i s navijákem. Tohle je normální film s dějem, jen ty obrázky nejsou až tak pohyblivé. Navíc jak se děj posouvá, skutečně se stupňuje napětí. Tohle je moje první seznámení s tímto stylem, v němž může fungovat i horor, pokud se to vezme za správný konec. Experimentálně zajímavé, hororově napínavé.
 
Neusínej 2 (2012) - 85 %
Český slasher, nebo alespoň jeho krátkometrážní podoba, která nepostrádá to, co je pro slasher naprosto zásadní. Navíc tomu nechybí i ten správný cynický humor - vrah se objeví v masce, aby mu ji jeho milá sundala s tím, co v té masce pořád blbne. Drsná podívaná, která si nebere servítky, ale nezachází ani za vhodnou mez. Tohle už je hodně velká kvalita na amatérský film.
 
Duchové lesa (2013) - 75 %
Trochu jsem se obával toho, co se stane, když Miroslav Bula svou techniku roztáhne do středometrážního filmu, ale nakonec se ukázalo, že to fungovat může. Tohle je dobrý příběh, který stojí na celkem klasické legendě a vlastně i na pohádce o Jeníčkovi a Mařence. Kreslená podoba tohoto filmu, který opět není animovaný, ale jedná se o přechody jednotlivých fotografií, respektive snímků, které i díky hudebnímu doprovodu navozují naprosto skvělou atmosféru. Docela by mě zajímalo, jak by tenhle snímek vypadal s mluveným slovem místo psaného textu. Přesto atmosféricky i designově skvělé.
 
Tohle je přece jen kousek, který vyniká. Kromě toho, že Lukáš Bulava naprosto skvěle chápe žánr giallo, je schopen natočit dobrý film, který je rozsáhlejší, zábavný a vlastně i napínavý. Ano, postavy jsou místy špatně zahrané, ale tohle po chvíli kousnete. Hudební složka je naprosto nepřekonatelná, což se projevuje od samotného úvodu. Zápletka je celkem přímočará, ale přesto dobrá. Efekty jsou místy hodně podařené.



Žádné komentáře:

Okomentovat