neděle 3. listopadu 2013

Burák a Bludička, Zápisník smrti: Poslední jméno, Poslední pokušení Krista, Bastardi 2, Man from Shaolin

File:Mater and the Ghostlight poster.jpg
Burák a Bludička (Mater and the Ghostlight, 2005) - 70 %
"Burák a Bludička" je vlastně takovým celkem milým příběhem o tom, jak jeden škodolibý trouba je za svoje činy po zásluze potrestán. Co dělá film hezký, to jsou rozhodně postavy, jež známe z filmu "Auta". Je to zábavné, je to hezké, ale tak nějak tomu něco víc chybí. Pixaři si umí hrát s atmosférou a pro tak krátký film to funguje, ale nějak mám pocit, že tenhle snímek je skutečně především takovou menší hříčkou, bonusem pro ty, co milují "Auta".
Desu Nôto: The Last Name (2006)
Zápisník smrti: Poslední jméno (Desu nôto: The last name, 2006) - 75 %
Vzhledem k tomu, že jsem nečetl mangu až dokonce (hlavně proto, že česky ještě celá nevyšla, myslím, že jsem se ochudil o to, abych poznal, jaká bude pointa komiksu až přímo na stránkách komiksu. Přesto to, co jsem dostal ve filmové podobě, je dobré. Ten konec je přesně v tom duchu, v jakém já sem tam někdy přemýšlím. Ne snad v tom duchu, že bych chtěl nastolit jediný správný řád, ale v tom smyslu, kde je spravedlnost, co to je? Zajímavé zamyšlení a s těmi démonickými prvky funguje výborně. Na stránkách komiksu ale přece jen o něco lépe.
Poslední pokušení Krista (The Last Temptation of Christ, 1988) - 90 %
Martin Scorsese a jeho verze Kristovy cesty až na Golgotu. Ten závěr musel být hodně kontroverzní, ale je vidět, že se nad celou podstatou Krista jako symbolu autor předlohy, ale i tvůrci filmu zamýšleli. Chtěl on skutečně být tím symbolem? Skvělé znázornění toho, že i Ježíš byl člověkem, nikým jiný, že on měl pochybnosti. Symbol vznikal z člověka, ze skutečné postavy, ale proč by nemohl symbol vzniknout tak, že to někteří řekli? Copak bible je text, který seslal bůh? Někdo jí musel napsat. Samozřejmě, že celé křesťanství je vymyšlené, stejně jako každé jiné náboženství, je vymyšlené, ale jak je vidět, je vymyšlené dobře.
Bastardi 2 (2011) - 35 %
"Bastardi" Tomáš Magnuska, už od prvního dílu, mají jeden základní problém. Ve scénách, které sledujeme, není nic vyhroceného, nejsou zde emoce. V prvním díle se jich ještě několik našlo, to znásilnění bylo přece jen drsné, ale ve druhém filmu už tohle chybí. Film nemá gradaci, nemá žádné vrcholy, jeden v jedné linii, nebo spíš na trendu klesajícím až do konce. Magnusek se z filmu pokusil udělat gangsterku, ale divák snadno zjistí, že na to film nemá.
Man from Shaolin (2012) - 40 %
Celkem špatně natočený film, který v sobě má ale nějaké to poselství. Je to docela amatérské a ten mnich není nijak výrazný, ale o to více je zajímavější, když dojde na souboje. Jde mu to sakra skvěle. Jen od toho nečekejte akční film. Tohle je v první řadě meditace o životě a o tom, kde je význam jednoho člověka. Někdy ten význam sami nejsme schopni najít. A když už ho najdeme, tak na něj kašleme. Tohle rozhodně není pro každého. Tempo je neskutečně pomalé a film zas až ta moc neřekne.

Žádné komentáře:

Okomentovat